Válka zamíchá kartami

recenze

Ozvěna soumraku (2018) 4 z 5 / a.k
Ozvěna soumraku

Pearl Gibsonová neměla šťastný start do života. Hned po narození si vzala život její matka skokem do Temže a Pearl vyrůstala u své chudé a staromódní pratety Kitty.
Pearl má jasnou představu o budoucnosti. Chce lepší život. Často střídá práci jako služebná, ne z důvodu, že by byl někdo s její prací nespokojený. Chce nasbírat zkušenosti, hodně cestovat a poznávat nová místa a lidi. Ideální příležitost se jí naskytne při pohovoru se zámožnou Ottoline Campbellovou, která hledá novou komornou. Svým vystupováním a zkušenostmi místo v bohaté rodině snadno získá. Opouští proto svého skoro snoubence Stanleyho Mortona a odjíždí do Northumberlandu, kde v Birlingu začíná její služba u paní domu. Pozice to není jednoduchá. Jako komorná musí držet odstup od ostatního služebnictva a zároveň se musí vyrovnávat s očekáváním nové paní.

Ottoline se svou služebnou brzy najdou společnou řeč. Ottoline není tak odměřená, jako byla Pearl zvyklá v předešlých službách. Nechová se k ní povýšeně a často ji překvapí až kamarádským přístupem. Pearl se brzy orientuje ve zvycích své paní i v jejím nekonvenčním vztahu s manželem. V okamžiku, kdy odcestují na letní sídlo na Skotskou vysočinu, v celé Evropě se právě mobilizuje armáda a začíná válka. Ta mění životy a osudy i zde na severu Anglie. Muži chtějí bojovat za svou vlast, a když odejdou, zůstávají si Ottoline s Pearl vzájemně oporou v celé řadě vypjatých situacích.

Příběh se odehrává v období let 1914 až 1921. Sledujeme proměnu mladé čtyřiadvacetileté Pearl z naivního, romantického děvčete ve vyzrálou a samostatně rozhodující ženu. Okolnosti jejího pobytu ve službě i dopady války ji donutí, aby učinila zásadní životní rozhodnutí.
Změnou projde i Ottoline, která zprvu působí jako vyrovnaná žena, která má svůj život plně pod kontrolou. Ne jen zprávy z fronty mění její chování.

I když v románu nejsou přímé bojové scény, je z děje patrné, jak se hrůzy války odráží v běžném životě celé země. Muži odcházejí na frontu po statisících, ženy zůstávají a musí se ujmout mužské práce. Ztráty na životech jsou obrovské. Mrtvých a nezvěstných je nepočítaně a každý se musí s bolestnou ztrátou vypořádat po svém. Po válce vládne ve společnosti zmatek moderní doby, rozpolcenost mezi staromódními hodnotami a novou morálkou.

I přes historické pozadí je kniha především klasickým románem pro ženy. Velkou roli zde hraje láska naplněná i nenaplněná a problémy s ní spojené. Osud hlavní hrdinky je v mnohém předvídatelný. Autorka kromě milostné linky pracuje ještě s dávným tajemstvím, které se vztahuje k době okolo narození Pearl a jeho rozuzlení se jí přímo dotýká.

Jde o hezký příběh, kde mají zároveň své místo lži, polopravdy a nedorozumění. Ty jsou důvodem strastí, které Pearl musela prožít a překonat na své dlouhé cestě ke štěstí. Kniha udělá radost každému, kdo hledá nenáročné, oddechové čtení, ale nespokojí se pouze s triviálním příběhem. Román nabízí bohatý děj bez nudných pasáží, je pěkně napsaný a dobře se čte.


Ozvěna soumraku Ozvěna soumraku Judith Kinghorn

Poutavý a dojemný příběh nepravděpodobného přátelství mezi paní a služkou na prahu první světové války. I přes hrozbu války v Evropě je roku 1914 budoucnost Pearl Gibsonové zářivá. Zajistila si místo jako komorná v bohaté šlechtic... více


Komentáře (0)

Přidat komentář