Válka všech proti všem

recenze

Klan (2019) / MilenneWaver
Klan

Eelyn už odmalička ví, kdo jsou její nepřátelé a s radostí bojuje po boku svého otce, aby zajistila jejímu klanu v bezpečí. Jenže když během poslední bitvě s klanem Riki spatří svého "mrtvého" bratra bojovat po boku jejich nepřátel, zjistí, že ne vždycky jsou věci takové, jaké se zdají. A že stejná krev není všechno, co tvoří rodinu.

Jestli hledáte knihu s trochu drsnější hlavní hrdinkou, jste na správném místě. Eelyn je tělem i duší bojovnice, plná ohně, odhodlaná rvát se za ty, které miluje. Zároveň však má i svou jemnější stránku a ukazuje, že není třeba stydět se za slzy nebo emoce. Eelyn jsem si oblíbila prakticky během chvíle, čtenář si k ní dokáže snadno najít cestu a vžít se do její role.

U vedlejších postav jsem nejdříve byla trochu na vážkách, protože zatímco byla Eelyn více promyšlenou postavou, zdálo se mi, jako kdyby většině těch zbylých chyběla ta propracovanost a reálnost, která se mi tolik zalíbila.

Co se technické stránky týče, autorka si u mě získala velké plus tím, že se zde objevily opravdu rozmanité postavy, ať už z hlediska věku, postavení nebo vzhledu. Těšit se tak můžete například na malého Halvarda, kterého si určitě zamilujete.

Nebudeme si nic nalhávat, po dějové stránce kniha bohužel žádný poklad není, spíš je to starý dobrý průměr. Jedná se o takový jednodušší příběh se zápletkou, která se točí především okolo nenávisti mezi několika klany a samozřejmě - okolo lásky. Romantická zápletka je prakticky to hlavní, na čem kniha stojí, což u většiny dnešních YA jde očekávat. Proto je dobré říct, že pokud nejste fanoušky podobně zpracovaných knih, Klan vás příliš nenadchne.

Autorčin styl je hodně čtivý a do knihy se dostanete prakticky už během chvilky. Hodně tomu napomáhá i fakt, že samotný začátek se okamžitě vrhá do akce, bez jakéhokoliv otálení nebo možnosti poznat lépe jednotlivé postavy. Obvykle mi sice podobný styl nevyhovuje, ale k této knize to zkrátka sedí. A dobré je, že ta akčnost v ní zůstane od začátku až do konce.

Klan mohu s radostí doporučit čtenářům, kteří hledají něco nenáročného, s trochu drsnější tématikou vikingů a boje. Pokud nebudete mít příliš vysoké nároky, myslím, že se vám kniha bude opravdu líbit.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a Albatros Media.

Komentáře (0)

Přidat komentář