V hlavní roli Ďábel

recenze

Kde se skrývá ďábel (2018) 5 z 5 / a.k
Kde se skrývá ďábel

Orlí hrad je nejosaměleji stojící pevnost v Čechách, která byla vybudovaná na místě dávného neolitického hradiště. Nebyla ale postavena proto, aby zadržela vnější síly, ale aby NĚCO udržela uvnitř.

Klinický psychiatr Viktor Kosárek opouští Prahu a odjíždí na Orlí hrad u Mladé Boleslavi, kde bude působit v ústavu duševně chorých coby nový lékař. Ústav vede profesor Románek, který preferuje novátorský přístup v léčbě. Zaujala ho Viktorova hypotéza Ďábelského aspektu a umožní zde Viktorovi praktikovat novou terapii pomocí narkotik. V ústavu je zavřeno šest odporných šílenců, kteří spáchali ty nejděsivější zvěrstva, a pro které neexistuje žádná léčba. Mezi lidmi jsou známí jako Ďáblova šestice.

A zatímco Viktor se všemi pacienty absolvuje šílené terapie, v Praze řádí sériový vrah Kožená zástěra. Způsob, jakým zabíjí své oběti, je svým provedením podobný praktikám slavného londýnského Jacka Rozparovače. Vyšetřování se ujal kapitán pražské městské policie Lukáš Smolák. Ten musí čelit narůstajícímu počtu obětí, kdy maniak dává na odiv své porcovací schopnosti.

Propojení obou dějových linek je logické. Smolák potřebuje pochopit myšlení vraha a kdo jiný má větší zkušenosti s maniaky, než psychiatři z Orlího hradu.

Příběh je zasazený do roku 1935, kdy v Československu čím dál více bují antisemitská nálada. Zlo, které v některých lidech dřímá, umocněné čtenářovým vědomím o hrůzách, které čekají na oběti nacistů, přispívá k ještě temnější atmosféře. Zatímco v přítomnosti dr. Kosárka sledujeme narkotická sezení se šílenci, kteří nám vypráví o svých pro nás nepochopitelných zvěrstvech, je čím dál více těžší určit, kde je hranice mezi zlem a šíleností. Zda jsou protagonisté v područí osobního démona, nebo žijí ve strachu z někoho jiného.

Rozpolcenost nezažívají jen postavy, ale i sám čtenář. Přestože by se kniha dala řadit mezi detektivky, psychiatrické variace nutí přemýšlet, jak celý příběh vlastně uchopit a kam až ďábelský aspekt povede. V příběhu hrají svou roli i dávná mytologie, temné legendy a další prvky gotického románu.

Přestože je autorem skotský spisovatel, povedlo se mu velmi pěkně zachytit český naturel i české reálie. I když zde můžete narazit na nějaké menší nesrovnalosti. Nejvíce úsměvný mi přišel Krakonoš zasazený na severovýchodní Moravu. Ale to jen na okraj.

Temná atmosféra a ďáblovo šílenství prostupuje celou knihou. I když vlastnímu pátrání po zrůdném zločinci nic nechybí, daleko působivější je dějová linka okolo psychiatrických chovanců na Orlím hradě. Na své si proto přijdou čtenáři, kterým nevadí detailní popis úchylných praktik pomatenců, kteří se pohánění vlastními démony neštítí ničeho. Ale ani odhalením pachatele určitě nebudete zklamaní.

Kniha „Kde se skrývá ďábel“ předkládá velmi působivý, drsný a temný příběh, který se dočká i filmového zpracování společností Columbia Pictures.

Svou zlověstností a krutými praktikami nebude kniha určitě pro každého. Knížku ocení otrlí čtenáři, kteří rádi podlehnou fascinaci démonických jevů a choromyslných postav.

Komentáře (0)

Přidat komentář