Unesené

recenze

Mizející dívky (2020) 5 z 5 / a.k
Mizející dívky

Suspendovaná detektiv Josie Quinnová nese následky své výbušné povahy placenou dovolenou za údajné nadměrné použití síly. Tak ráda by se zapojila do aktuálního pátrání po unesené sedmnáctileté Isabelle Colemanové, která je už pátý den nezvěstná. Teď byla konečně objevena první stopa, v lese nedaleko domova nalezli dívčin ztracený mobilní telefon. Josie nedokáže přesvědčit šéfa, aby jí umožnil vrátit se do řad policie a podílet se na pátrací akci. Nutkavá potřeba zjistit, co se s Isabelle stalo, žene Josie do hledání na vlastní pěst.

Ani policie nezahálí a úspěch je na dosah. Mají horkou stopu a Isabelle bude brzy na svobodě. Na všechny však čeká velké překvapení. Zachránili drženou dívku, ale nebyla to Isabelle. Unesené děvče nikomu nechybí, nikdo nenahlásil její zmizení, nikdo netušil, čemu byla vystavována. Nalezená je v šoku, nemluví, nereaguje na podněty. Těžko mohou čekat, že by jim poskytla jakékoliv informace, které by jim nastínily, jak pokračovat.

Detektiv Josie Quinnová je prototypem hrdinky, ke které brzy pocítíte sympatie. Její nadšení a zápal do pátrání jsou nakažlivé. V soukromém životě nemá moc přátel, nejbližší jsou pro ní kolegové na policejní stanici. Má za sebou mizerné dětství, které ani dětstvím nebylo. Nejmilejší osobou je babička Lisette, kterou často navštěvuje v pečovatelském domě. Josie neprožívá zrovna hezké období. Řeší rozvod a hledá útěchu v novém vztahu s policistou Lukem. Ten je jejím spojencem k získávání materiálů z policejních míst, která jsou pro ní dočasně nepřístupná.

Josie se žene po vlastní vyšetřovací linii, nechce promeškat ani vteřinu, aby zjistila, kde je Isabelle konec. Jako by byla magnetem na vzrušující situace. Kdykoliv dojde ve městě ke katastrofě, je přímo v jejím centru. Při jedné takové se stane přímým svědkem zběsilé střelby a autohavárie. A taky má jedno jméno, u kterého věří, že ji posune dál. Cítí, že tajemná Ramona je vodítkem k prolomení případu. Je přesvědčená, že únosy mohou souviset s jednou dříve zpochybněnou výpovědí ženy, která se teď snaží všem vyhýbat. Spojení mezi unesenými vidí ale pouze ona.

Detektivka má krátké kapitoly, čtenářovu oku příjemný rozpal mezi písmeny i proložené řádkování. Kniha je svižně napsaná, napínavá a vývoj událostí přináší nečekaná překvapení. Josie bude čelit těžkým zkouškám a více než jindy ve svém životě pocítí, že je na všechno úplně sama. Původně jsem cítila pochybnosti nad celou zápletkou, která mi přišla svým rozsahem až nereálná, ale nakonec, proč ne. Napsané to je bravurně, přičtu-li trýznivé pasáže z pohledu uvězněné dívky a nesčetná dramata, která vás přikovají ke stránkám, není, co si více přát. K tomu závěrečný epilog, který tomu všemu dodá až bolestivou korunu. Zkrátka výborné čtení.

Mizející dívky jsou první epizodou u nás nové detektivní série od Lisy Regan, která má na kontě už celou řadu úspěšných kriminálních knih. Na našem knižním trhu jde o první setkání, ale pevně věřím, že nebude poslední. Zahraniční čtenáři této série očekávají na konci roku již 10. epizodu s Josie Quinnovou a já jim upřímně závidím. Už teď se těším na návrat do městečka Denton v centrální Pensylvánii a další případ obdivuhodné Josie. Tak jen doufám, že nás nenechá český nakladatel dlouho čekat.

Komentáře (0)

Přidat komentář