Thriller s příchutí romantiky ve viktoriánském Londýně

recenze

Nezvyklý zájem o mrtvoly (2020) / klarabooks
Nezvyklý zájem o mrtvoly

Po thrillerech charakteristických vražděním sériových vrahů a psychopatů bylo úlevou přečíst si tuto viktoriánskou detektivku, která ačkoliv řeší případ vraždy, postrádá nekonečné stránky s obšírnými popisy násilí a brutality. V této době, kdy dostávají nervičky zabrat smrtící koronou, číst o brutalitách opravdu nemusím, a tak tato kniha přesně odpovídá mému aktuálnímu „apetitu“.
Ocitáme se v 19. století, konkrétně v roce 1864, kdy Lizzie Martinová přijímá nabídku na místo společnice bohaté vdovy paní Parryové, majitelky domů v chudinské čtvrti. Lizzie věnuje zvýšenou pozornost informaci, že její předchůdkyně Madeleine Hexamová beze stopy zmizela, zřejmě na útěku s neznámým mužem. Ovšem jakmile se objeví dívčino tělo v troskách nedávno stržených domů v části chudinské čtvrti, která přímo sousedí s novým prestižním nádražím na St Pancras, šokovaná Lizzie začne dumat nad tím, co se s dívkou doopravdy stalo. Lizzie naváže kontakt se svým přítelem z dětství Benjaminem Rossem, který nyní pracuje jako policejní inspektor. S podporou Benjamina začne Lizzie případ rozplétat. Benjamin si dobře uvědomuje, že Lizzie riskuje život, a tak má o ni opravdový strach. Lizzie je ale posedlá zjištěním pravdy o smrti dívky, jejíž osud se zdá být propojen s jejím vlastním.
Lizzie a policejní inspektor Ben Ross byly silné, poutavé a uvěřitelné postavy. Odkrývá se nám také minulost jejich vztahu.
Nejprve mi situace Lizzie trochu připomínala Jane Eyreovou, ale oba příběhy jsou velmi odlišné. Elizabeth je silná, sebevědomá a inteligentní. Ví, jak získat informace od služebníků, aniž by si to oni uvědomovali. Je soucitná a starostlivá vůči těm „pod ní“ a nemůže vystát pokrytce. Líbí se mi způsob, jakým je Lizzie vylíčena jako nezávisle smýšlející žena, která si musí v životě vytvořit vlastní cestu, přičemž se ale stále musí řídit konvencemi viktoriánské éry.
Velmi dobře jsou popsány morálka a chování ve viktoriánském Londýně, který se nám ukazuje ve své ošklivosti i kráse.
Jako velice příjemné čtení kombinující v jednom balíčku tajemství, thriller, romantiku a historii mohu doporučit všem milovníkům tohoto žánru. Za mě dávám knize jedničku s hvězdičkou!


Nezvyklý zájem o mrtvoly Nezvyklý zájem o mrtvoly Ann Granger

V roce 1864 přijme Lizzie Martinová místo společnice bohaté vdovy, majitelky domů v chudinské čtvrti. Lizzie zaujme zjištění, že její předchůdkyně zmizela, pravděpodobně na útěku s neznámým mužem. Když se ale tělo najde v troskách... více


Komentáře (0)

Přidat komentář