Temný Berlín

recenze

Goldstein (2019) 5 z 5 / a.k
Goldstein

Berlín roku 1931. Ulicemi pochodují sympatizanti SA, dochází k nepokojům a demonstracím. Prohlubuje se závist a rasová nenávist. Do života běžných lidí se promítá hospodářská krize. Bují politické a zločinecké organizace. Válka mezi gangy eskaluje. Neplatí vždy, že policie je ta dobrá a zloději ti špatní.

Už je to dva roky, co byl komisař Gereon Rath přeložen do Berlína. Přes počáteční peripetie působí na oddělení vražd a právě dostal nestandardní úkol. Do Berlína míří židovský gangster Abraham Goldstein. Američtí kolegové ho považují za nájemného vraha. Gereon se má postarat, aby neměl Goldstein možnost spáchat v Berlíně žádný zamýšlený zločin. A zatímco Gereonův Goldstein stále sedí v hotelu, Berlín se plní mrtvolami.

Poměrně nezáživnou Gereonovu sledovačku střídá v románu druhá dějová linka. V obchodním domě KeDe We došlo ke krádeži. V přímém přenosu sledujeme osmnáctiletou zlodějku Alex s jejím mladším parťákem při loupežné akci. Na scénu nastupuje zásahová policejní jednotka. Při honu na zloděje dojde k nečekanému úmrtí. Co se semele při banálním zásahu, je nepochopitelné. Dojde k chladnokrevné vraždě. Pachatel nám je známý, ale jeho pohnutky nechápeme. O to těžší to bude mít policejní nováček Andreas Lange, který má úmrtí při loupeži prověřit, aniž by tušil, že šlo o zákeřný zločin.

Svůj významný prostor v příběhu dostane také přítelkyně Gereona, dřívější stenotypistka oddělení vražd, Charly. Při své práci u soudu v Lichtenbergu, kde vykonává přípravnou praxi své budoucí právnické kariéry, se setkává se zlodějkou Alex. Když je Alex opět na útěku před spravedlností, začne Charly pátrat po dívce na vlastní pěst. Osud mladé Alex jí není lhostejný.

Jak už známe Gereona z předešlých detektivních případů, není to ideální kandidát na kladného hrdinu. I tentokrát bude mít co do činění se šéfem podsvětí doktorem Marlowem. Gereonovy nestandardní vazby na mafiánské prostředí mu pomůžou získat informace, ke kterým by se policie ani náhodou nedostala. Nic není ale zadarmo. Začínají se před ním otevírat natolik závažná zjištění, že je třeba jednat. A jak jinak, než na vlastní pěst.

Pozadu autor nezůstává ani s důsledným prokreslením charakteru postav. Jsou figury, na které se nezapomíná. Tak i v tomto díle nejsme ochuzeni o dortové orgie kriminálního rady Gennata, osudy a pohnutky některých známých policejních vyšetřovatelů a především Gereonovy přítelkyně Charly. Jen musíme oželet nepřítomnost Gereonova přítele a novináře Weinerta, který tentokrát Gereonovi nepřispěje pomocí, protože cestuje Zeppelinem neznámo kde.

Musím se přiznat, že postava Gereona s temnou atmosférou meziválečného Berlína je extra návyková a líbí se mi čím dál víc. Kniha „Goldstein“ patří do série „Gereon Rath“ a je třetí v pořadí. Kdo četl předešlé případy, ten bere tuto knihu určitě jako netrpělivě očekávanou povinnost. Knihu lze bezesporu číst i jako samostatný příběh. Přijdete ale o některá důležitá fakta Gereonovy temné minulosti a nebudete znát historii Gereonova vztahu s Charly. I tak ale příběhy židovského zabijáka Goldsteina a zlodějky Alex stojí za to a určitě vás budou bavit. Díl od dílu je tato série lepší. Jestli bude tato stoupající tendence pokračovat, máme se v dalším pokračování na co těšit.

Komentáře (0)

Přidat komentář