Temná minulost

recenze

Zarua - ztracené město (2019) / MilenneWaver
Zarua - ztracené město

Zarua - Ztracené město je další knihou z edice Pendragon, která se tentokrát zaměřuje na magii, záhadnou smrt čaroděje a vize, které postupně odhalují záhadu tajemného města. Ačkoliv kniha zní už na první pohled lákavě, bohužel tomu tak úplně není. A proto si dnes v recenzi rozebereme jak její plusy, tak i mínusy.

Příběh začíná smrtí starého čaroděje, který zemřel za podivných okolností, téměř, jako kdyby ho napadlo jakési zvíře. Byla to snad vražda? Právě tou otázkou se řád čarodějů odmítl zabývat a čarodějovu smrt odsunul stranou. Jenže, to nestačilo jeho učni, Paddrenovi, který se rozhodl smrt svého mistra prošetřit. A jak se ukázalo, jeho podezřívavost. Za smrtí jeho mistra totiž stálo mnohem víc než obyčejná náhoda a je tedy pouze na Paddrenovi, aby tajuplné spiknutí odhalil a zastavil.

Hlavních hrdinů tu máme hned několik. Mimo již zmíněného Paddrena se tak můžete připravit na stopařku Varnii nebo "obyčejného" Leyocha, který nakonec bude mít v zápletce mnohem důležitější roli. Nicméně, mimo Padderena, na kterého se jako jediného dostalo alespoň trochu propracovanosti, postrádají zbylé postavy jakoukoliv hloubku. Autorka se ani příliš nesnaží o to, aby je čtenář poznal, jednoduše vás vhodí do děje plného jmen a proto vám nezbývá, než se v nich nějak vyznat.

Tím, co mě na knize asi nejvíce zklamalo, byla samotná dějová linka, u které jsem už ze začátku měla problém s tím, se v ní vyznat. Ne kvůli tomu, že by byla nějak komplikovaná, spíš mi přišlo, jako kdyby Zarua vlastně ani žádný začátek neměla. Čtenář se tak prakticky objeví v polovině knihy, o které vůbec nic neví, i když se očekává, že hned bude vědět, jaká postava je jaká a jaké souvislosti spolu souvisí. Ale, ani zbytek knihy nebyl ideální. I když překonáte počáteční chaos zhruba prvních sto stran, stále na vás čeká přinejlepším průměrná zápletka, která nenadchne ani neurazí a na jejíž konec snadno přijdete sami, pokud se nad tím trochu zamyslíte.

Styl psaní autorky je hodně zvláštní, v určitých situacích se přímo vyžívá v detailech, v jiných jsou její scény uříznuté a chybí jim dostatečné rozepsání. A to se bohužel výrazně projevuje na tom, jak se kniha čte. Sice se v ní najdou části, které vám nezvykle rychle utečou, ale hned po nich následují výplňové scény, kterých je v knize požehnaně.

Zarua - Ztracené město, pro mě nakonec byla kniha, která mě v mnoha ohledech zklamala a její čtení jsem si proto příliš neužila. Doporučit ji mohu pouze čtenářům fantasy, kteří hledají spíše nějakou nenáročnou četbu s trochu temnější zápletkou. Každopádně, pokud máte v plánu se do knihy pustit, budu doufat, že se vám bude líbit a nebudete z ní zklamaní stejně jako já.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a Albatros Media.


Zarua - ztracené město Zarua - ztracené město Suzanne Rogerson

Čarodějova učně Paddrena trápí podivné vize, ve kterých se objevuje město na pokraji vyhlazení. Když zemře jeho mistr a Řád čarodějů odmítne tuto násilnou smrt vyšetřovat, Paddren se zaváže, že vraha odhalí. Pátrání ho zavede na c... více


Komentáře (0)

Přidat komentář