Tak tady něco nesedí!

recenze

Na zemské stezce (2020) / Carmen13
Na zemské stezce

Kniha Na zemské stezce je prvotinou nadějného spisovatele Martina Nesměráka, světlo světa spatřila díky umístění na druhém místě literární soutěže vyhlášené nakladatelstvím MOBA.
Příběh samotný nás zavádí do doby, kdy Přemysl Otakar I. pozvolna předává svou vládu tzv. Mladšímu králi, tj. Václavu I. Ocitáme se v první třetině 13. století na hradě Landštejně, který je těsně před svým dostavěním. S hlavní postavou románu, mladým velitelem denní hlídky, Adalrikem ze Sichelbachu řečeným Odo se vydáváme do jeho blízkého i vzdálenějšího okolí, a to až do dnešního Jindřichova Hradce, v dané době zvaného Nova Domus, který se, stejně jako prakticky celé jižní Čechy, nachází pod nadvládou mocného rodu Vítkovců.
Kniha je kombinací historického románu s historickou detektivkou. Díky tomu si může čtenář vybrat, zda se vydá po detektivní linii a po boku pana Oda začne rozplétat zdánlivě banální a tuctový případ, který začal vraždou obyčejného kupce, který se vypravil z Rakous zpět do Čech. Během několika málo hodin se ale ukáže, že nic není tak, jak se zpočátku jevilo. Stejně jako nikdo není tím, za koho byl roky a roky považován. Čím déle čtenář čte a čím více se mu pod vedením pana Oda daří odhalovat nové a nové stále více znepokojivé skutečnosti, které se netýkají již jen nejvyšších politických představitelů českého království, ale i těch nejposlednějších sedláků a poddaných, neboť se chystá válečné tažení na Rakous, kdy se dá předpokládat, že toto nezůstane bez odezvy, tím více se nechává strhnou napínavým dějem, který získává na plastičnosti a realističnosti i díky druhé rovině knihy, kterou je rovina historického románu. V ní je jasně cítit autorova hluboká znalost reálií dané doby, stejně jako vztah ke krajině kolem právě budovaného královského hradu.
Na své si vedle vyznavačů přísně logických postupů vyšetřování a příznivců poněkud akčnějších scén v podání skvělého šermíře Adalrika přijdou i něžnější duše. Mladý pán Odo se totiž představí i jako citlivý muž, který příjemně nesměle bojuje o ruku krásné Johanky z Rančířova. Zda se mu to povede se čtenáři, či spíše čtenářky dozví až v samém závěru tohoto napínavého příběhu.
Náklonost všech bez rozdílu pohlaví si pán se statku Sichelbachu získá i díky svému vztahu se svou rodinou, která v samotném příběhu hraje nemalou roli a je důkazem, že pokud rodina drží pohromadě, nemůže ji nic a nikdo ohrozit.
Díky místu a době, kde se celá kniha odehrává, je čtenář konfrontován s množstvím ne zcela snadno zapamatovatelných jmen. I s tímto problémem si ale autor snadno poradil a do knihy před samotný román umístil jmenný seznam postav i s jejich stručnou charakteristikou.
Sečteno podtrženo, kniha má sice více jak čtyři sta stran, což je na detektivku poněkud hodně, ale díky jasnému členění a napínavému ději není problém i takto dlouhou knihu přečíst v krátké době a nechat se tak zcela vtáhnout do děje a přenést se tak na jeden z našich nejkrásnějších hradů vůbec.


Na zemské stezce Na zemské stezce Martin Nesměrák

Na zemské stezce v blízkosti landštejnské zemské brány dojde k přepadení kupecké výpravy a následné záhadné vraždě rakouského šlechtice. Pozadí tohoto zločinu se snaží rozkrýt Adalrik ze Sichelbachu, velitel hradní posádky. Zdá se... více


Komentáře (0)

Přidat komentář