Na zemské stezce

Na zemské stezce https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/424584/bmid_na-zemske-stezce-kYP-424584.jpg 4 103 38

Strážci z Landštejna série

1. díl >

Na zemské stezce v blízkosti landštejnské zemské brány dojde k přepadení kupecké výpravy a následné záhadné vraždě rakouského šlechtice. Pozadí tohoto zločinu se snaží rozkrýt Adalrik ze Sichelbachu, velitel hradní posádky. Zdá se, že stopy vedou do blízkého Hradce. Jedná se o náhodné loupežné přepadení, jaká jsou v liduprázdných pohraničních hvozdech na denním pořádku? Nebo souvisí vražda s obecně výbušnou politickou situací na neklidné hranici? Anebo má ještě širší mocenské souvislosti? Román z první třetiny 13. století, ve kterém se proplétá skutečnost s fikcí, líčí okolnosti vzniku hradu Landštejna.... celý text

Přidat komentář

brunettlibrary
11.04.2024 1 z 5

Historických románů mám přečtených už víc a tohle je zatím jedno z nejhorších. Docela mě to mrzí, protože jsem se těšila, že objevím nového českého spisovatele. Kniha nemá žádnou šťávu. Hlavní hrdina mě štval od začátku do konce. Dokonalý muž, který má na všechno dokonalou odpověď, i trefný nápad jak situaci vyřešit (nikdy se nezmýlil). Ovšem co mě nejvíce na knize vadilo, byly myšlenky 21. století (emancipace, měnová reforma, oblékání,...) zasazené do doby 13. století, ty tam byly jak pěst na oko. Série má víc dílů, do těch se ale pouštět určitě nebudu.

Argony
04.04.2024 3 z 5

Doporučuji nejdříve přečíst šestý díl série, který časově předchází tomuto dílu. Landštejn se teprve začne stavět.


hanzmb
21.03.2024 5 z 5

Mám poslední dobou štěstí. Po Brabcovi jsem narazil na dalšího vynikajícího autora historických románů, který navíc píše o Přemyslovcích. Je to po velkoprodukci těch našich 2 guru vysloveně pohlazení po duši. Nejde o detektivku, i když určitá zápletka tam je také. Spíš takový starý dobrý historický dobrodružný román, kde muži jsou stateční chlapi a ženy krásné a chytré. Ale je zde i spousta historický reálií, především co se týče historie Landštejna a kolonizace tohoto jižního Trojmezí. K tomu nějaká ta bitka s bandity, případně válka s Rakušany. Jako perličku vidím rozbory aktuální situace a dalšího možného vývoje od hlavního hrdiny. Je vidět, že autor jen nepíše, ale opravdu nad každým slovem přemýšlí a má to v hlavě dobře srovnané.

renefer
11.03.2024 3 z 5

Tak tohle mě nebavilo. Mám ráda historické romány, ale tady bylo plno popisných statí o představách fungování hospodářství a středověké ekonomice. Navíc z úst obyčejného sedláka, což mi přišlo opravdu přitažené za vlasy. Finální rozuzlení případu u mně vůbec nevyvolalo žádný aha efekt, protože jsem se ztratila ve jménech všech osob.

likaf
17.02.2024 5 z 5

Skvělá kniha. Možná je to tím, že se děj odehrává tady u nás za humny, ale četlo se mi to moc dobře. Už se těším na další díl. Doporučuji.

zimolka
23.12.2023 3 z 5

Odo mě místy trochu rozčiloval tou jeho chytrostí, zatím nevím jestli se pustím do dalšího dílu.

Vesmich
09.12.2023 5 z 5

Legenda o založení hradu Landštejn s uvěřitelně a plasticky vykreslenou atmosférou a pozadím. Osidlování hvozdu, které probíhá jinak na česko/moravské straně hranice a jinak na rakouské, což je ostatně docela dobře znát i dnes. Podrobně vykreslené postavení tehdejších svobodníků, kteří stále se rozrůstající vrstvě nevolníků připomínali, že nevolnictví není jediný možný způsob venkovské existence. Vzhledem k tomu, že se jedná o první díl nějaké ságy, je možné, že v dílech dalších bude více vykresleno, že se "dobrý král" o svobodníky extra nezajímal a nechával je na pospas pozemkové šlechtě, která se s nimi zrovna moc nemazala. Takže se na další díl rozhodně podívám. Příběh, který se odehrává v popředí, je jednoduchý, nekomplikovaný, ukazuje silnou, rozvětvenou, při sobě držící tradiční rodinu a jako takový nijak neruší.

hana1039
07.12.2023 5 z 5

Audiokniha:
Já se přiznávám, že tyhle středověké příběhy bych četla málo...zkusila jsem před nějakou dobou jednu audioknihu v tomto žánru a moc jsem si je oblíbila a už jim jsem věrná... prostě poslech má své kouzlo...a když je ještě skvělé namluvená,tak to fakt nemá chybu... proto se některým čtenářům těchto knih nedivím, že po několika stránkách to vzdávají, protože tyto příběhy jsou hodně spjaty s dějinami, které jsou hojně popisované a někdy se zdá až zdlouhavé, ale autor se snaží čtenáři/posluchači aspoň trochu přiblížit tehdejší život...

Slepy
05.12.2023 1 z 5

Nejprve musím předeslat,že jsem nebyl schopen knihu dočíst,kapitola 61 byl strop kam až jsem dokázal zajit.V té chvíli už jsem Oda upřímně nenáviděl,přirovnal bych ho k dokonalému šprtovi,který nejen všechno umí,vždy je skvěle připraven,často moudřejší než učitel,premiant ve všech směrech,nepostradatelný referent ve sběru,strážce třídní knihy ...........Poslední kapkou byla věta "Já vlastně nevím co jsem čekala(řekla Johanka) a co jsi tedy čekala? (zeptal se Odo)" ......Dooooost ,Námět jistě zajímavý,doba super,historicky určitě obohacující,ale jestli ještě někdy uslyším(přečtu )jméno Odo vybuchnu jak papiňák.Tretina stran by bohatě stačila a byla by to milá knížka,ale takhle za dvě a to stěží.

jarin58
27.11.2023 3 z 5

Docela dobré počtení,až na toho všeznalého Oda.Není nic co by nezvládl.

TomHr
21.11.2023 5 z 5

S historickými romány se roztrhl pytel v posledních letech. Zemskou stezku bych zařadil k těm lepším, za mě příjemné překvapení. Knížka je napsaná s dobrou znalostí prostředí a doby, charaktery postav jsou sice jasně dané a moc se svým jednáním neodchylují od nalajnované osy, ale příběh je psán se smyslem pro tajemno a napětí. Takže ano, jdu se poohlédnout po dalších pokračováních.

Badger
02.10.2023 3 z 5

Na takový obsah zbytečně moc papíru. Ač jsem se na knihu těšil, pač jsme k tomuto hradu podnikli parádní vandr, nijak zvlášť nenadchla. Než středověkých rubaček se vám tu dostane spíš panické lásky ultra chytrého Oda k hostinské Johance.
Vše jde jako v pohádce, jak Odo poví tak se stane a všichni s uznáním pokyvují jak je mazaný. S mečem v ruce vládne samozřejmě také nejlépe, jen né moc často, musí totiž po stezce jezdit sem a tam aby Johance neuschly kytky ve váze.
Díky tomu chybí Hynku Tasovi ještě několik lekcí šermu k dokonalosti.

janina74
05.05.2023 5 z 5

Moc pěkné čtení, kniha úžasně popisuje, jak to fungovalo na hranici.

Galadwen
16.12.2022 2 z 5

Kniha mi moc nesedla. Zřejmě jsem udělala chybu, když jsem ji začala číst těsně po posledním románu Juraje Červeňáka, který má nápadité zápletky a umí věrohodně podat jak napínavou akci, tak postavy, které jsou všechno, jen ne černobílé.
Nic podobného pro prvotinu Martina Nesměráka podle mne neplatí - hlavní hrdina Pan Dokonalý Odo mi lezl na nervy svou přechytralostí a neomylností, působil na mne nevěrohodně - tak bezchybní lidé ve skutečnosti neexistují. Prostředí pohraničního hvozdu je velmi atraktivní, ale chybí nějaký výraznější příběhový oblouk, který by opakující se popojíždění po zemské stezce tam a zase zpátky a jednotlivé epizody (vpád Rakušanů, lov na lupiče, vraždu, stavbu hostince, milostnou zápletku) pořádně propojil v jeden celek. Děj se dost vleče - zdlouhavé dialogy, opakování informací, nekonečné popisy; zkrátka proškrtání by románu velice prospělo. A nedokázala jsem uvěřit, že se kniha odehrává koncem vlády Přemysla Otakara I. - slovník i názory postav jsou hodně moderní, a - je opravdu tak těžké si představit, že v raném a vrcholném středověku bylo obyvatelstvo v podstatě komplet negramotné a dokázalo s tím nějak fungovat?
2,5 hvězdy. K tomu, abych v sérii nadšeně pokračovala, mě úvodní díl zrovna nenalákal, ale kdo ví, možná dám autorovi někdy v budoucnu ještě šanci. Své čtenáře si zjevně našel.

Forrest
09.10.2022

Četl jsem Katovu dceru a i když jsem knihu přečetl celou nemohu říct, že bych byl nějak příliš uchvácen. Ale prosím snahu o poutavost nebylo lze upřít.
Za to "Zemskou stezku" jsem přes veškerou snahu ještě před půlkou odložil. Nějak jsem se nemohl zorientovat v čase a prostoru. Pan Nesměrák si nepochybně své čtenáře najde a určitě se propracuje vytříbenějšímu stylu. Mě to prostě nějak nesedlo. Škoda

vincek1
07.06.2022 5 z 5

Středověk je období, které mě od mládí vždy přitahovalo. Možná proto, jak se zde jeden čtenář zmínil, jedná se o jakousi pohádku. Pohádka je z mé strany myšlena proto, že příběhy jsou plné napětí a většinou se snaží o popis života v té době i když ten zase až tak taková pohádka nebyl. Takže za mne, tato kniha řeší život v pohraničí a to dosti poutavě. Sice jsem zaznamenal několik překlepů, kdy jsou prohozena jména kastelánů Landštejna, ale to je asi spíše technická věc. Co mi v knize chybělo byla mapka, která by čtenáři trochu zlepšila orientaci v příběhu. Na druhou stranu o to více musí pracovat čtenářova fantazie a to není k zahození. Těším se na další knihu pana Nesměráka.

Hade
07.04.2022 2 z 5

První setkání s autorem a více už ne. Připadalo mi to jako špatná pohádka

Filatov
06.03.2022 5 z 5

Jako rodákovi z Jindřichova Hradce je mi místopis dobře znám a také všechna místa v knize jsou mi důvěrně známá a o to byla kniha zajímavější. Díky tomuto historickému románu jsem si rozšířil obzory o tom, jaké zde panovaly poměry, jak zde probíhaly obchody a jak se žilo, což bylo velmi zajímavé. Odo je velmi sympatický a s ničím jsem v této knize neměl problém.

Harold
21.02.2022

Tak na tuhle knihu jsem se tedy již předloni velmi těšil...Hrad Landštejn jsem navštívil, je to krásný hrad, skutečný hrad, žádná přestavba na zámeček. Je to tvrdá pevnost v pohraničí proti středověkému Rakousku - v té době východní marce. Tedy místo románu skvělé - krásný hrad, hluboké lesy, pohraničí, okolní vesnice a vznikající městečka. Ideální středověké prostředí. Kniha obsahuje skvělé informace popisující do detailu význam tzv. manské služby, dále situaci království na počátku 13. stol. Tedy některé fakty z historie skutečně poučné a přínosné. Hlavní hrdina má rodinu ukrytou na statku hluboko v lese, i to je zajímavé, možná i netradiční. Příběh i děj kniha rozhodně obsahuje. Problémem knihy, tedy kromě některých rozhovorů, které spíše odráží dnešní dobu, než myšlení středověkého člověka (zlatý Vondruška a jeho přepokládaná posedlost vesničanek a služek po sexu s náhodným sympatickým lufťákem) , je přílišná ale opravdu přílišná rozvláčnost knihy. Některý děj, mám dojem, se tam snad opakoval. Hlavní hrdina mi připadá morálně lepší než plantážník Mirek Dušín ve středověké podobě. Tolik idealizovanou postavu ve slušném historickém románu ze středověku jsem ještě neobjevil....Prvotina, dal jsem mu šanci, ale kdyby sto padesát stran ubylo, nic špatného by se knize nestalo, naopak. Prosím chvalme všichni Františka Niedla a jeho série - Rytíři z Vřesova - průměrných 260 stran plných odsýpajícího děje, zázrak.

douchova11
17.02.2022 4 z 5

Historické romány ze středověku moc nečtu, ale tahle kniha mě opravdu zaujala.