Syn času aneb All souls pokračuje

recenze

Syn času (2021) 3 z 5 / ZapisnikTerky
Syn času

U jakého autora sledujete všechny jeho počiny?

O tom, že autorka napsala další knihu do série All souls, jsem nevěděla, a když jsem jí objevila, padla mi brada až k zemi. Už už jsem přemýšlela, že si koupím slovenskou verzi Syna času, která byla vydána o dost dřív, než ta česká. Ale počkala jsem si a hned si knihu půjčila z knihovny.

Ovšem musím uznat, že jsem byla poněkud zklamaná. Alespoň do první třetiny knihy byl děj pomalý a trochu nezajímavý. Pak se to trochu rozjelo a já si úchvatné autorčino psaní už užívala víc. Deborah Harkness umí výborně do svých smyšlených příběhů zasadit reálnou historii – je to totiž povoláním historička. Právě tohle jsem si nejvíc užívala v druhém díle předchozí série Čas čarodějnic. Dál musím vyzdvihnout perfektní rovnováhu popisů jak míst, tak osob.
Příběh sleduje spíš Marcusovu minulost a Phoebeinu přítomnost po událostech posledního dílu předchozí série. Zaujalo mě, že autorka do knihy přidala i dějovou linku s Dianou, která byla jediná psaná v ich formě. Příjemně tím spojila části k sobě, protože u Diany byl na návštěvě Marcus a ta z něj postupně dostávala informace o jeho minulosti – však je to také historička.
Nyní se dostáváme k nedostatkům. Kniha postrádá napětí a “záporáka“. Zezačátku mi to docela vadilo, ale pak jsem se s tím tak nějak zžila a vychutnala si relativně klidnou atmosféru příběhu. Jsem docela dost zvědavá, co se bude dít v páté knize, o které už autorka dala vědět, že přijde brzy.

Obálka a grafika: Obálka se mi docela líbí, ale musím dodat, že jsem u téhle série na obálky citlivá. První vydání série mělo tak dokonalé obálky, které nejdou skoro vůbec sehnat a já je moc chci :D. Máte je? Dejte vědět.

Verdikt: Takže výsledek je rozhodně nadprůměr, ale novela se nemůže rovnat předchozí trilogii. Hodnotím 3,5/5 hvězd.

Komentáře (0)

Přidat komentář