Syn času

Syn času https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/460351/bmid_syn-casu-Drq-460351.png 4 152 40

Co je třeba, aby se z člověka stal upír? Na bojištích americké revoluce se Matthew de Clermont setká s Marcusem MacNeilem, mladým vojenským lékařem z Massachusetts, a to v době politického probuzení, kdy se zdá, že svět stojí na prahu lepší budoucnosti. Když Matthew nabídne mladíkovi šanci na nesmrtelnost a nový život, bez omezení vštípených puritánskou výchovou, Marcus se jí chopí a stane se upírem. Avšak jeho proměna není snadná a pradávné tradice a závazky rodu de Clermontových se srážejí s Marcusovou hlubokou vírou ve svobodu, rovnost a bratrství. Skok do současné Paříže, kde se Phoebe Taylorová – mladá zaměstnankyně aukční síně Sotheby’s, do níž se Marcus zamiloval – chystá na vlastní cestu k nesmrtelnosti. Ačkoli moderní verze celého procesu působí na první pohled nekomplikovaně, Phoebe s Marcusem brzy zjistí, že úskalí čekající na člověka, který se chce stát upírem, jsou stejně zrádná jako v osmnáctém století. A stíny, kterým Marcus unikl už před staletími, jak aspoň věřil, se možná vrátí, aby je pronásledovaly oba – navždy. Syn času vypráví příběh vášnivé lásky, a zároveň zkoumá i sílu tradice a možností nejen změny, ale přímo revoluce. Propracovaný nadpřirozený svět a fascinující, zvolna se rozvíjející romance, které udělaly z trilogie Čas čarodějnic okamžitý bestseller, jsou zpět – tentokrát v jiném dějinném období a v osudech překlenujících staletí.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Time's Convert , 2018


více info...

Přidat komentář

Romik99
09.01.2024 2 z 5

Tenhle díl se mi četl asi nejhůře ze všech. Nemám moc ráda přeskakování v čase, ještě když je to z pohledu muže. Naštěstí je to čistě jen můj problém. Znovu bych tenhle díl asi číst nepotřebovala, ale určitě jsem ráda za to, že vím, jak to celé dopadlo. Špatná zkušenost, taky zkušenost.

tinka1974
11.12.2022 5 z 5

příběh se mi četl lehce. Macusův život a přeměna Phoebi mě bavily. To se týká Mattheuwa a Diany a hlavně dvojčat, to bylo slabší. I tak je to hezký příběh se spoustou poučení pro běžný život a jsem ráda, že jsem přetla


medvídě
05.11.2022 5 z 5

Návrat do světa kouzel a upírů, a hlavně pokračování příběhu Diany a Mathewa. Ale tento příběh není primárně o nich, ale o druhém páru Marcusovi a Phoebe.
Marcus se musí vypořádat se svou minulostí, a tak spolu s ním se vracíme do období americké revoluce a jeho života před přeměnou, ale i jeho začátky v novém životě.
Phoebe, Marcusova milá, si prochází přeměnou v upíra a všemi těžkostmi, kterou jsou s tímto procesem spojeny. Ne vždy to však jde podle plánu ostatních. A nejtěžší na tom je odloučení od Marcuse, který to nese stejně těžce.
Na novou rodinu Mathewa a Diany také dochází, i když jen okrajově. Vidíme nejen Dianiny pokroky, ale i pokroky dvojčat, které jsou ne vždy pro okolí nejlehčí.
Kniha střídá nejen dějové ale i časové linky, které mi čtení vůbec nenarušovaly. Příběh plynul, stránky mizely a já bych se nejraději do toho světa vrátila co nejdříve zase zpět. Historické reálie, které opět napomáhaly autentičnosti samotného příběhu, zasadila autorka svým nevtíravým způsobem a čtenář se tak ocitl reálně se vším všudy v dávné minulosti spolu s hlavními protagonisty.
Doufám, že autorce se podaří sepsat další knihu (nejlépe rovnou knihy) a ty se k nám v brzké době dostanou. Seriálovému zpracování bych se ani tentokrát nebránila, avšak knihy u mě stále povedou na plné čáře.

„Thomas Paine dospěl k závěru, že náboženství je nejhorší forma tyranie, neboť vás pronásleduje i skrze smrt na věčnost – což se nikdy žádnému králi ani despotovi nepodařilo.“ (str. 342)

„Korunou starců jsou vnuci; ozdobou synů otcové.“ (str. 263)

Peťulka3
18.08.2022 5 z 5

Líbilo se mi, jak jsme se vrátili zpátky k Dianě a Mathewovi. Jak děj pokračoval a dozvěděli jsme se, jak to bylo dál. Stejně tak se mi líbila část o Phoebe, která vlastně taky pokračovala tam kde skončila a nakonec se spojila s linkou Diany a Mathewa, kde byl Marcus. A nakonec i Marcusova minulost určitě stála za to. Bylo by super kdyby bylo ještě nějaké pokračování. Myslím, že rozvíjet je určitě co.

Kniholenka9
19.07.2022 3 z 5

Poznat Marcusovu minulost bylo skvělé, i když trošku víc akce by neuškodilo. Zato dějová linka ze současnosti o Phoebe mě vůbec nebavila, až na konec, který byl pěkný. Bylo fajn se na chvíli vrátit za Dianou a Matthewem i když se vše točilo jen kolem dvojčat.

veverrka11
14.07.2022 3 z 5

Kniha je víceméně čtivá a je příjemným návratem k původní trilogii. Děj je rozdělen do dvou časových linií, které jsou dobře oddělené. Trošku mi vadil velmi pozvolný děj, zejm. linky týkající se Phoebe, která se odehrává během pár týdnů.
Marcuse jsem si zamilovala už v předchozích knížkách, kde mi bylo líto, že nemá více prostoru. Proto jsem tuto knihu uvítala. Jeho dějová linka byla i díky historickému kontextu zajímavá a dobře odsýpala. Phoebe je ze začátku taková nijaká a je zajímavé sledovat její proměnu charakteru.
Celkově je knížka docela oddechová, navíc se dovídáme, co se s postavami původní trilogie stalo po skončení třetího dílu. Jak se Diana a Mattew vyrovnávají s rozrůstáním své rodiny a jaké následky může mít jejich odvaha?
Vytkla bych hlavně změny vyprávěcí formy. Původní trilogie je vyprávěná Dianou, což je v této knize zachováno u kapitol, kde se její postava objeví. Ovšem většina knihy je psaná v er formě a pro někoho ono střídání pohledů, časových linek a formy může být rušivé.

luculi
07.07.2022 3 z 5

Hned po oznámení o vydání, jsem se těšila na pokračování. Ale kdybych si knihu nepořídila, o nic bych nepřišla.

Původně jsem myslela, že bude celá jen o Marcusově minulosti. O tom, jak žil, jak se stal upírem a co bylo prostě potom. Navíc šlo o 18. století, takže další plus. Ale chyba lávky. Sice se tyhle informace během čtení dozvím, ale tato fakta jsou prokládaná dalšími zbytečnými pasážemi.

Například přeměna jeho přítelkyně Phoebe mi přišla absolutně zbytečná a nic neříkají. To, jak se upír rodí a co obnáší jeho výcvik, bylo dost nezajímavé a nudné. Myslím, že v některých věcech bylo lepší používat jen náznaky a ponechat nějaké to tajemno. Takové upíří detaily nebyly nutné. A další linkou byla Diana a její rodina. Což mě bavilo ještě méně. Kromě toho, že řešili nějaké problémy upírů v minimálním měřítku, tak šlo hlavně o dvojčata, protože netušili pořádně, co z nich vyroste. A tak v podstatě došlo jen k nakousávání něčeho, co je prostě na další dlouhý příběh, který se sem nevešel. To se mi zdálo zbytečné.

Kdyby pozornost neodváděla Phoebe a Dianina větev, určitě bych si čtení mnohem více užila. Stačil by prostě výlet do minulosti s Marcusem. Takto to bylo rozkouskované na několik částí, několik míst a do dvou časových rovin. Kniha byla dlouhá, nudná, ne příliš záživná a navíc se zabývala zbytečně mnoha postavami. Což zavání tím, že autorka třeba napíše další díly, aby ty mezery mohla zase zaplňovat. Nicméně mě tenhle svět už nebaví...
2.5*

Kni-holka
02.06.2022 5 z 5

(SPOILER) Co je třeba, aby se z člověka stal upír? Jak jsme se dozvěděli z předchozí trilogie, někdy to je hotová věda a není vždy jasné, že to vyjde.

Volné pokračování trilogie Čas čarodějnic Syn času nás bude držet na pomezí dvou dob - přítomnosti, kde v Paříži Phoebe (Marcusova družka) prochází zdlouhavou proměnou v upírku - a minulostí, kdy se upír stal z Marcuse a jaká byla jeho cesta.

Trochu jsem se bála, zda mě kniha bude bavit, protože dle obsahu se to celé mělo točit jen kolem Marcuse a Phoebe, ale já si už zamilovala Dianu a Matthewa. Ale nebojte se a do knihy se pusťte. O tyto dva osudové milence rozhodně nepřijdete.

Takže, co je potřeba znát a co se hlídá, než se pustíte do proměny? Je to hmotnost, objem krve, minutový srdeční objem, maximální objem kyslíku. A samozřejmě bolest, která s přeměnou souvisí. Následně opět projdete klasickým vývojem od novorozence po dospělého jedince. Ale nebojte se. To vše se odehraje za 90 dní. Připravte se ale také na neuhasínající touhu po krvi a neutichající volání hlasu krve. Hlas krve jsou totiž vědomosti, které má každá bytost v sobě a po které vargrové lační.

A nezapomeňte, že pokud vás promění de Clermont, tak se připravte na to, že stát se upírem je jedna věc. Ale stát se de Clermontem věc druhá.

postrach
07.05.2022 3 z 5

Knihu jsem četla dlouho odložila jsem ji.Už se nečetla tak jako první 3 díly.

LexiS
07.04.2022 5 z 5

Dlouho jsem měla tuhle knihu na svém TBR listu a dlouho jsem se jí vyhýbala, asi ze strachu, že nebude tak dobrá jako původní série.
Navíc jsem si říkala, že celá kniha o historii Marcuse nebude až tak zábavná. Jak mile jsem byla překvapená, když jsem dostala hned tři pohledy, ze kterých je kniha psaná. Velmi mě potěšilo, že je zde zahrnut i pohled Diany a víme, co se klube z čarodějo-upírských dětí.
Kniha opravdu nezklamala a je to naprostá bomba, krása. Navíc se člověk i dobře pobaví. Autorka prostě umí.

Hethera
21.03.2022 5 z 5

Kniha se mi moc líbila, pomohla dokreslit spoustu věcí z předchozí trilogie. Doufám, že autorka bude tento svět ještě nějak rozvíjet a že se dočkáme i dalších knih.

jennefer
25.02.2022 3 z 5

Jsem někde na pomezí 3 a 4*. Vlastně mi nevadila absence akce, spíš naopak. Shrnu to jako milé nahlédnutí navíc do světa rodiny Bishop-de Claremont.
Autorka píše dobře, ráda si od ní přečtu další knihy (a kdyby jedna byla o Gallowglasovi, rozhodně nebudu čekat na český překlad:).

TerkaJK
10.01.2022 5 z 5

Kniha se mi moc líbila.
Podrobnější seznámení s Marcusem mě zaujalo. Bylo příjemné zjistit i o ostatních postavách něco více.
Byla jsme ráda, že jsem si tuto knihu přečetla. Doporučuji, pokud jste četli předchozí díly. Bude se líbit...

LiliDarknight
30.11.2021 5 z 5

Nebyť tých kapitol odohrávajúcich sa v minulosti, rozsahovo by išlo o novelu. Je to príjemný a milý návrat do milovaného sveta, v ktorom sa autorka rozhodla oveľa viac venovať upírom. Po dejovej stránke sme sa ale prakticky nikam nepohli. Ale aj tak to bolo zaujímavo podané, opäť s dôrazom na historické detaily.

roman9276
23.11.2021 4 z 5

Měl jsem trochu strach, aby pokračování dostálo mým očekáváním po předchozí trilogii. A nebyl jsem vůbec zklamanej. Celá série je celkově pomalejší a na nějakou akci se tam čeká, v tomto případě akce moc nečekejte, ale příběh rozhodně stojí za to. Dostáváme se konečně za tzv. upírskou oponu, kde se dozvídáme jaký je život novorozeného upíra. Příběh plyne pomalu a setkáváme se i s našimi oblíbenými hrdiny, v což jsem hodně doufal. Rád jsem se vrátil do tohohle světa.

jarusa
24.10.2021 3 z 5

Pro závislé na předchozí sérii je to příjemné zpestření. Bavil mě i Marcusův popis historie.

kikies
15.10.2021 3 z 5

Příjemné pokračování série, dočteme se o dalším vývoji u známých postav, ale především se dozvíme více o Marcusovi, o historii jeho postavy a také si dopodrobna prožijeme proměnu v upíra. Zajímavé, ne tak akční, ale pořád čtivé.

maryzka
05.10.2021 4 z 5

Tak tohle bylo krása. Sice jsou tam známé postavy z předchozích dílů, ale do popředí se dostává nová postava Marcus, kterého Matthew proměnil úpíra ,který pochoduje světem od 18. století do 20. století. Všechny díly jsou romanticky naladěné i když druhý díl je docela nudný.

Nina291
19.08.2021 2 z 5

Tak jako jsem byla nadšená z Času čarodějnic, tak jsem zklamaná ze Syna času. Knížku jsem četla nestandardně dlouho a jenom proto, že jsem čekala, jestli se nakonec nedočkám nějaké magie. No - nedočkala, škoda.

kolacky
02.08.2021 4 z 5

Nemusí být vždycky boj s padouchy, aby se knížka dobře četla. On ten boj mladého upíra o přežití a zažití a úvod do nového života je taky dost tvrdý, zajímavý a čtivý.

Štítky knihy

upíři pro dospívající mládež (young adult)

Autorovy další knížky

Deborah Harkness
americká, 1965
2011  83%Čas čarodějnic
2013  84%Stín noci
2015  87%Kniha života
2021  82%Syn času

Kniha Syn času je v

Právě čtených5x
Přečtených218x
Čtenářské výzvě44x
Doporučených9x
Knihotéce250x
Chystám se číst214x
Chci si koupit97x
dalších seznamech4x