"Světlo se přeceňuje. Pravdou je, že ty nejzajímavější věci vždycky rostou v temnotě."

recenze

Světla nad močálem (2021) 5 z 5 / mujkniznisvet
Světla nad močálem

Až díky této knize jsem vůbec poprvé při čtení zabrousila do slovanské mytologie. A můžu vám říct, že jsem si ji díky autorce zamilovala a rozhodně zase brzy po nějaké podobné knize sáhnu!
Než vám ale knihu začnu doporučovat, tak mám takové malé varování - Světla nad močálem v sobě mají také výrazný motiv sebevraždy a smrti. Vím, že ne všem to může být komfortní, tak vám to radši narovinu říkám dopředu.
Lenu, hlavní hrdinku, jsem si dost oblíbila. Asi hlavně díky tomu, že je hodně sarkastická. Bludičkou (přesněji navkou) se stala v posmrtném životě poté, co v močále spáchala sebevraždu. Tady se hodí říct, jak moc oceňuju styl, jakým autorka pracovala s motivem psychického zdraví a také sebevraždy. V krátkých odstavcích před začátkem každé kapitoly jsme mohli nahlédnout Leně do hlavy a díky tomu lépe chápat, jak se cítila, a co ji dohnalo až k tomu, že nechtěla dál žít.
Aby se Lena stala plnohodnotnou bludičkou, musí během 7 let v močálu někoho zabít. Lhůta se jí však nečekaně zkrátí na pouhých 7 dní. Jak se s tím popere? Dokáže zabít Lukáše, u kterého už se o to jednou pokusila? Nebo zvítězí lidskost, kterou v sobě Lena ještě má, a spřátelí se se svým nepřítelem?
To všechno zjistíte, když si knihu taky přečtete. ️

A malá nápověda pro vás, kdo se do knihy pustíte. Nemoj je mladý, protože mladý i zemřel. Jen já jsem si z nějakého důvodu myslela, že je mu alespoň padesát a dejme tomu, že mě kvůli tomu romantická linka dost zaskočila. Ale až mi tenhle detail docvakl, tak už to bylo skvělý a Lenu jsem s ním totálně shipovala.

Knihu hodnotím jako jasných 5/5 ⭐. Za propracovaný svět, čtivost příběhu, taky za to, že se autorka nebála jít do hloubky u tak závažných motivů, a hlavně za to, jak bravurně s nimi pracovala.

Za knihu k recenzi mockrát děkuji Humbooku #humbookblogeri

Komentáře (0)

Přidat komentář