Vespertina, aneb kniha, kterou si zamilujete

recenze

Temná kněžka (2022) 5 z 5 / mujkniznisvet
Temná kněžka

Není žádným tajemstvím, že já fantasy miluju nejvíc, když je v něm i špetka romantiky. Ve Vespertině se sice žádné romantiky nedočkáme, ale upřímně.. bylo to bez ní úžasný a jsem fakt ráda, že do knihy autorka žádnou romantickou linku násilím necpala!

Svět je vybudovaný skvěle a zdálo se mi super i to, že duchové byli roztříděni do tříd podle nebezpečnosti a každá skupina měla své jméno podle toho, na co daný člověk zemřel (doporučuju si před čtením knihy pročíst rozdělení tříd duchů, které je na konci knihy před autorčiným poděkováním - hodně vám to pomůže se zorientovat).

Ale hlavně miluju hlavní hrdiny této knihy, Artemisii a Přízrak. ️ V YA se moc často nestává, že by hlavní hrdinka věděla, co chce, a byla se sebou vyrovnaná. To přesně a mnohem víc je Artemisie. Trochu sarkastická a pro své okolí děsivá a nejradši je sama. Upřímně jsem se s ní často hodně ztotožňovala.
No a Přízrak? Víc sarkastickou a vtipnou postavu jsem snad ještě v žádném příběhu nepotkala. Navíc to, jak si s Artemisií sedl a on na ni neustále dával pozor.. tohle jsou přesně ta pouta, která jsou pro mě nakonec v knize mnohem lepší než láska. Ona to vlastně svým způsobem láska je, jako mezi přáteli, kteří si navzájem hlídají záda. Ale je to mnohem lepší než jakákoliv romantika.

Co vám budu povídat, skvěle vybudovaný svět, silná hlavní hrdinka, která přesně ví, co chce, a sarkastický duch? Tomu nejde dát nic jiného než 5/5⭐. I zápletka je doopravdy dobře udělaná a já už netrpělivě vyhlížím druhý díl. Ovšem hlavní věc, kterou si z knihy odnáším, je to skvělé pouto mezi Artemisií a Přízrakem. Velké doporůčo, takže doufám, že si ji všichni hned 26.5. koupíte a pustíte se do čtení! ️


Za poskytnutí knihy k recenzi moc děkuji Humbooku a skupině HumbookBlogeři.


Temná kněžka Temná kněžka Margaret Rogerson

Atmosférická fantasy od autorky bestselleru Kouzla rodu Thornů Artemisia se chce stát Šedou sestrou, členkou řádu, který se stará o klidný přechod duší zemřelých na onen svět. S mrtvými tráví čas raději než s živými, kteří si z... více


Komentáře (0)

Přidat komentář