Svět lovců stínů si žádá nové dobrodružství

recenze

Řetěz ze zlata (2021) 4 z 5 / Peťula96
Řetěz ze zlata

POZOR, anotace může obsahovat spoiler.

ANOTACE:
Další příběh ze světa lovců stínů, tentokrát jsou zde hlavními hrdiny děti Tessy a Willa, které známe ze série Pekelné stroje.

Kordélie a její rodina je nucena se přestěhovat do Londýna. Její otec má být v Idrisu souzen za něco, za co nemůže, což jí velice trápí. V Londýně by ráda získala známosti, které by mu mohly u soudu nějak pomoci. Zároveň se sem ale těší, protože se bude moct setkat se svými přáteli z dětství – s Lucií a Jamesem Herondaleovými. Lucie je její nejlepší přítelkyně, budoucí parabatai, a James je její tajná láska. Od svého příjezdu do Londýna si také slibuje, že by se spolu mohli sblížit a že by tím mohla získat jeho srdce. Po příjezdu ale zjistí, že Jamesovo srdce již patří jiné, přesto na něj dokáže zapomenout.

V Londýně je již několik let klid a prakticky se tu neobjevují žádní démoni. Zdejší lovci stínů proto trochu poleví v obezřetnosti, což se jim stane osudné. Na jejich město začnou útočit nezvyklí démoni, se kterými se ještě nesetkali, a nevědí, jak se proti nim bránit. Démoni útočí i za bílého dne a pouze na lovce stínů, které pokoušou a do jejich krve se tak dostane silný jed, na který nikdo nezná lék. James s několika dalšími lovci stínů, včetně Kordélie, se rozhodnou této záhadě přijít na kloub. Nejenže to není vůbec jednoduchý úkol, je to také velice nebezpečné. Tato situace zamává s nejedním životem a hodně věcí se kvůli tomu změní. Budou na tuto hrozbu stačit?

RECENZE:
Co k této knize říct, abych se neopakovala? Kdo mě již nějakou dobu sleduje, tak ví, jak moc lovce stínů miluji. Tato kniha tomu není vůbec výjimkou.

Novou generaci nefilim jsem si zamilovala hned po pár stránkách. Jamesova a Luciina matka je z poloviny potomkem démona, díky čemuž mají oba zvláštní schopnosti. Nebudu prozrazovat jaké, ale z obou těchto schopností jsem byla nadšená. Více se mi ale líbila Luciina schopnost. Oba sourozenci mi byli od počátku sympatičtí.

Ráda jsem zde pozorovala hlavně podobnosti hlavních hrdinů s jejich rodiči. James mi hodně připomínal Willa, když byl mladý. Byl krásný, chytrý, dobrý bojovník a skvělý přítel. Dokázal také velmi silně milovat. Jeho parabatai byl synem Charlotte a Hendryho, který mi Willa v něčem také trochu připomínal – často pil a měl špatnou pověst u žen. Do jejich party také patřili Jamesovi bratranci Thomas a Christopher.

Kordélie je sestřenicí Willova parabataie Jema, který se na konci Pekelných strojů stal bratrem Zachariášem. Právě Kordélie se stala majitelkou proslulého meče Cortany, který se dědí v jejich rodině. O tomto meči jsme slyšeli prakticky v každé sérii z tohoto světa, což mě přivádí k další věci, která se mi na těchto knížkách líbí, a to je propletenost sérií. Ačkoliv se každá série odehrává v jinou dobu a často s velkým časovým odstupem, tak jsou zde znatelné spojitosti, které mají často velký význam. Autorku cením za to, jak skvěle to má vše promyšlené a že se v tom nezamotá.

Hned na počátku na nás autorka vychrlí velkou spoustu nových jmen, což by mohlo trochu působit problémy se zorientováním se v ději. Já jsem si pro jistotu všechny jména zapsala na papír, abych se na ně mohla kdykoliv znovu podívat. Určitě to doporučuji, hodně mi to pomohlo.

Najdeme zde vše, na co jsme od Cassie zvyklí – silná přátelství, lásku, nenávist, zradu, souboj s démony i se samu sebou, podsvět a spolupráce s ním a samozřejmě tu nesmí chybět Magnus Bane. Opět je to velmi čtivý a napínavý příběh se skvělou zápletkou a mnoha nečekanými zvraty. Tato kniha rozhodně nesmí chybět v žádné knihovně milovníka tohoto světa.

Komentáře (0)

Přidat komentář