Když voní citróny, může vonět i inkoust?

recenze

Vůně inkoustu (2022) 4 z 5 / Peťula96
Vůně inkoustu

ANOTACE:

!! POZOR, ZAČÁTEK SPOILERU NA PRVNÍ DÍL !!

Pokračování příběhu naší oblíbené dvojky Sam a Alison, se kterými jsme se seznámili v knize Vůně citrónu, kde se do sebe děvčata zamilují.

Sam neměla lehké dětství. Když byly se sestrou Lenkou malé, tak je jejich otec zneužíval, což se podepsalo na jejich psychice. Lenka se dokonce pokusila o sebevraždu, čehož byla Sam svědkem a nikdy na to nezapomene. Sestra to sice přežila, ale je doživotně upoutána na lůžko a potřebuje dvaceti čtyř hodinovou péči. Otec skončil ve vězení a mamka musela podat výpověď v práci, aby se o Lenku mohla starat. Sam začala pracovat jako pečovatelka a rozhodla se odjet za prací do Anglie, neboť tam může vydělat více peněz, které pak může poslat mamce, aby jí pomohla zaplatit vše potřebné. Aktuálně pracuje pro klientku Jane, se kterou se jí povedlo sblížit. Spojuje je nejenom láska k literatuře, ale také k Janině kočce Lu. Ve svém volném čase ráda píše krátké básně, které přidává na svůj anonymní instagram. Zároveň si vytvořila svou rutinu - každý den a ve stejný čas si jde odpočinout do místní kavárny, kde si dá pokaždé stejný nápoj - čaj s příchutí lemongrass.

Alison měla dětství daleko šťastnější, její rodiče ji oba milují. Dokonce našla přítele v babiččině zahradníkovi Berniem, se kterým často probírala literaturu, ale také strasti se svou první láskou. To díky němu se odvážila políbit dívku, která se jí líbila. Vztah jí bohužel nevyšel a Bernie zemřel, což ji obojí velmi zdrtilo. Stále má ale ve svém životě dvě velké vášně - cestování a kávu. Procestovala proto spoustu zemí a ve své rodné Anglii se rozhodla otevřít vlastní kavárnu. A právě do této kavárny začala chodit vždy ve stejný čas Sam, která jí přišla tajemná, což se jí okamžitě zalíbilo. Pokusí se s ní sblížit a brzo jí dojde, že to nebude tak jednoduché, neboť Sam je velmi opatrná a bojí si ji pustit k tělu. Rozhodne se to ale nevzdat.

!! KONEC SPOILERU NA PRVNÍ DÍL !!

Dívky v sobě v prvním díle našly zalíbení a Sam se přestěhovala k Alison, která má pronajatý malý pokoj u jedné starší paní. Alison zná Saminu minulost a v ničem na ni netlačí, za což jí je Sam velmi vděčná. Jejich společný vztah pomalu rozkvétá a dívky jsou do sebe stále více a více zamilované. Nakonec se rozhodnou, že si pořídí vlastní bydlení. Alison se zalíbil jeden domek, který by pro ně hrozně ráda koupila. Také cítí, že je Sam ta pravá a ráda by si ji vzala za ženu. Vypadá to, že se mezi nimi blýská na slibnou budoucnost.

Nikdy ale není nic tak růžové, jak to vypadá. Sam se začnou do života vracet staré problémy, které si myslela, že má již dávno vyřešené a také přibydou nějaké nové, a proto se rozhodne, že kupovat dům teď není vůbec vhodné. Také se trochu bojí tak velkého závazku. Její problémy ji nakonec donutí odletět zpět domů, čímž se s Alison začnou vzdalovat. Je to jejich první velká krize, ze které jsou obě strašně špatné. Bohužel se zdá, že to jen tak vyřešit nepůjde. Povede se jim to spolu zvládnout, nebo je to konec jejich lásky?


NÁZOR:

Znáte ten pocit, když při čtení knihy chvílemi cítíte bolest a chvílemi zase neuvěřitelnou radost a dojetí? Přesně tyhle pocity jsem měla při čtení této knihy.

První díl se mi sice líbil o malinko více, ale i tak mě to vůbec nezklamalo. Na první knize se mi líbilo, jak byla rozdělena na dvě části - část, která byla vyprávěna z pohledu Alison, a část, která byla vyprávěna z pohledu Sam. Nicméně v tomto případě, vzhledem k ději, by toto rozdělení na dvě části asi úplně nefungovalo. Přesto se tu nepravidelně střídají kapitoly, které jsou vždy vyprávěny buď z pohledu jedné, nebo druhé dívky. Díky tomu se nám tak zachoval pohled na to, jak jednotlivé věci, které se v knize odehrávají, každá z nich vnímá a prožívá trochu jinak.

Příběh byl opět plný zajímavých i závažných témat, které byly do příběhu skvěle zapracovány. Obě dívky zde bojují s démony, které si přinesly z minulosti. Sam se vrátily psychické problémy, které si myslela, že má již vyřešené, a rozhodne se, že by o nich mohla začít trochu více mluvit, což by jí mohlo pomoct se s nimi vypořádat. Alison se zase vrátí vzpomínky na bývalou přítelkyni, o kterou přišla, a má strach, aby to se Sam nedopadlo úplně stejně. Ví, že tentokrát by se z toho vzpamatovávala ještě déle, neboť si je jistá, že s ní chce strávit zbytek života. Obě dívky mi tu byly opět neskutečně sympatické, mou oblíbenkyní přesto i nadále zůstala Sam.

Autorčin styl psaní mi neskutečně sedl. Je velmi čtivý a příběh mi tak neskutečně utíkal. Nepřišlo mi, že by se v nějaké části táhl, nebo stál na místě. Naopak se příběh příjemným tempem posouval stále dopředu. Také se mi líbilo, jak se příběh občas prolínal se vzpomínkami z minulosti, které nám dokázaly lépe pochopit pocity, které daná postava zrovna prožívala. Také tu nechyběly Saminy básně, kterých zde bylo ovšem méně než v první knize, což mě trochu zamrzelo, neboť jsem je s její postavou měla spojené a uvítala bych jich tu více.

Konec tu hodnotit nebudu, abych Vám nevyzradila, jak to mezi nimi celé dopadne, ale celkově hodnotím tuto knihu velmi kladně a jen mě to utvrdilo v tom, že si musím přečíst něco dalšího z pera této talentované české spisovatelky.



Kniha mi byla poskytnuta jako recenzní výtisk od knižního online obchodu Megaknihy, kterým za ni moc děkuji, neboť díky nim jsem mohla s dívkami strávil další příjemné chvilky.


Vůně inkoustu Vůně inkoustu Sam Xabyssus (p)

Pokračování romance Vůně citrónu. Sam s Alison se rozhodly, že si vybudují společný domov, a zvažují stěhování. Alison se vidí ve vysněném malém domečku. Se ženou, do které se bezhlavě zamilovala, a ideálně se vším ostatním, co ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář