Smrtící slib

recenze

Krvavý slib (2010) 4 z 5 / Peťula96
Krvavý slib

!!! RECENZE OBSAHUJE SPOILER !!!

ANOTACE:
Rose už měla všechno na dosah. Konečně před sebou měla vidinu toho, co si přeje nejvíce na světě, a to společný život s mužem, kterého miluje - s Dimitrijem. Všechnu tuhle naději ale ztratila v momentě, kdy byl Dimitrij napaden Strigojem a po jeho kousnutí se jím sám stal. Nejenže o něj přišla, ale stala se z něj stvůra, proti kterým celý život bojují. To je pro ni ještě daleko horší, než kdyby skutečně zemřel.

Když byl ještě dhampýrem, tak se jí svěřil s tím, že by radši zemřel, než aby žil jako Strigoj. Rose si to moc dobře pamatuje, stejně jako to, že si navzájem slíbili, že tu jeden pro druhého navždy budou a navzájem se ochrání. Rozhodne se, že svůj slib naplní tím, že dopřeje jeho duši klid, a to lze jedině tak, že jej zabije.

V den svých osmnáctých narozenin se odhlásí z akademie. Zbývá ji jen pár měsíců do maturity a složení slibu strážce, ale to pro ní není teď vůbec důležité. Tohle všechno je ochotna obětovat pro lásku. Pak je tu Lissa, její nejlepší přítelkyně, kterou vždy upřednostnila před vším ostatním. Dimitrij je pro ni ale teď ten nejdůležitější na světě, a proto se ji rozhodne opustit, přestože ji to hodně bolí.

Díky Masonovu duchu ví, že se má vydat do Ruska. Čeká ji dlouhá a nebezpečná cesta s nejistým výsledkem. Stále se snaží sebe sama přesvědčit, že když by uspěla a našla jej, tak jej dokáže i zabít. Bude tomu ale skutečně tak? A pokud ano, dokáže se vyrovnat s pocitem, že zabila jediného muže, kterého kdy milovala?


NÁZOR:
Tahle série mě prostě nepřestane překvapovat. Každý díl je stále více a více napínavý, neskutečně čtivý a plný nečekaných momentů. Děj je naprosto dokonalý a propracovaný do sebemenšího detailu. Prostředí, magický systém, vedlejší dějové linky a hlavní zápletka...to všechno je opravdu DOKONALÉ!

Vampýrskou akademii a vztah mezi Rose a Dimitrijem jsem si zamilovala již od prvního dílu. S každým dalším dílem se tato moje láska jen více a více prohlubuje. Přesto jsem se bála toho, co se bude v tomto díle dít. Dimitrij je bez pochyby moje nejoblíbenější postava, a proto jsem měla obavy z toho, jak moc se jeho charakter změní po tom, co se z něj stal Strigoj. Autorka si s jeho proměnou opravdu vyhrála, a dostála u něj povahových rysů, které bychom u něj v tomto stavu očekávali. Během scén, ve kterých se objevoval, jsem cítila rozporuplné pocity a upřímně jsem nevěděla, co si o něm mám myslet. I přes tyto pocity mě ale tento vývoj příběhu opravdu bavil a do poslední chvilky jsem netušila, jak to celé dopadne. Nebo malé tušení jsem měla, ale pořád jsem si říkala, že tak to přeci být nemůže...no, spletla jsem se.

Kromě dějové linky, která se odehrává v Rusku, můžeme také díky Rose a její schopnosti se dostat Lisse do hlavy sledovat i to, co se odehrává na akademii. I tato dějová linka byla hodně zajímavá a její konec byl o dost více překvapivý než ten s Dimitrijem.

Čtvrtý díl s sebou přinesl také spoustu nových a zajímavých postav. Některé jsou kladné, některé záporné, některé si oblíbíte víc, a některé budete nesnášet. No ale co si budeme, na Lissu a její sobecké chování ani sebevětší záporák nemá. Musím ale uznat, že v závěru knihy mi u ní svitla naděje, že přeci jen nebude tak hrozná. Jedna z postav ale byla pro mě jedním velkým překvapením a popravdě jsem vůbec nečekala, že by se v příběhu mohla někdy objevit. Jakmile si knihu přečtete, tak určitě budete vědět, koho tím myslím. A také to vypadá, že se nám do příběhu vrátí i nějaké ty staré známé tváře.

Mnohem více tu můžeme poznat zase další kousek světa, ve kterém se děj odehrává. Kromě zákulisí života v dhampýrských vesnicích se toho hodně dozvíme i o Strigojích, ale také se dozvíme o existenci dalších členů této hierarchie, kteří jsou v boji se Strigoji nemálo důležití. Něco více se dozvíme opět i o éteru, který ovládá Lissa s Adrianem. Tato magická moc je opravdu neskutečně silná a stále podle mě o ní nevíme vše.

Závěr knihy byl opět v mnohém otevřený a šokující. Také jsem si při čtení dost pobrečela, hlavně při scénce na mostě, ale to už k této sérii tak nějak patří. Od druhého dílu jsem si pobrečela opravdu vždy. Celkově se mi líbí, jakým směrem se příběh vyvíjí. Mám svojí teorii, jak to celé dopadne, a proto se už teď nemůžu dočkat toho, až si přečtu zbývající dva díly. Zároveň ale nevím, co po dočtení této série budu dělat. Už teď je mi jasné, že mi po ní zůstane prázdné místo někde hluboko a dlouho mi bude trvat, než si zase nějaký příběh takto oblíbím.


Za poskytnutí knihy opět děkuji #Booklabu, kteří mi knihu poskytnuli k napsání recenze.


Krvavý slib Krvavý slib Richelle Mead

Život Rose Hathawayové nebude už nikdy stejný. Po nelítostném útoku na Akademii zemřelo hodně Morojů i dhampýrů. Ti, kteří přežili, jsou na tom ještě hůř: musejí se vyrovnat se smrtí kamarádů. A Rosin krk nyní zdobí tetování, kter... více


Komentáře (0)

Přidat komentář