Polibek od samotné smrti

recenze

Stínem políbená (2010) 5 z 5 / Peťula96
Stínem políbená

!! POZOR, anotace může obsahovat spoilery na předchozí díly. !!

ANOTACE:
S událostmi z minulého dílu se Rose jen velmi těžko srovnává. Dává si za vinu, že se to celé odehrálo, a hlavně, že nedokázala ochránit Masona. Sice jeho vraždu pomstila a oba Strigoje zabila, ale to nic nemění na tom, že tu Mason již není. Nebo není tu tak docela. Začal se jí zjevovat jako duch a ona má strach, že blázní. K tomu všemu trpí hroznými výkyvy nálad a vůbec neví, co si se sebou počít. Doufá, že blížící se praktické cvičení, které má trvat šest týdnů, ji dokáže rozptýlit, ale ani to se neodehrává tak, jak by si přála. Dokonce se kvůli tomu dostane i do velkých potíží.
Naopak s Dimitrijem se začínají více a více sbližovat, což je asi to jediné pozitivní, co se jí v poslední době stalo. Dokonce to vypadá, že narozdíl od Lisy její změnu chování chápe a snaží se jí pomoct. Pak je tu ale Adrian, který s nimi přicestoval z horského střediska, aby se s Lisou učil využívat éter. Kromě éteru ho zajímá ale i Rose, takže ho má neustále v patách, z čehož není vůbec nadšená. Začínají si toho všímat i ostatní a opět po ní kolují po škole různé klepy, které se dostanou až na hodně vysoká místa.
Tohle všechno je ale nic oproti tomu, co přijde. Strigojové totiž chystají odvetu za zabití svých druhů a jejich škola najednou není tak bezpečná, jak tomu bylo doposud. Strhne se velká bitva, která je zastihne nepřipravené a Rose v téhle bitvě může ztratit daleko více, než je schopná obětovat…

NÁZOR:
Tahle série mě nepřestává překvapovat, protože každý díl je lepší a lepší. Popravdě se budu zase opakovat, když řeknu, že kniha byla neskutečně čtivá, se skvělou zápletkou, plná zvratů a napětí. Děj, který najdeme v tomto díle, mě bavil zatím nejvíce.
Líbí se mi, že se tu řeší vztah mezi Mojory a Dvampýry, který není za mě úplně v pořádku. Dvampýři musejí oddaně sloužit Mojorům a chránit je. Nemají při tom vůbec právo na svůj vlastní osobní život a mnoho Mojorů to bere jako samozřejmost a vůbec jim za to není vděčná. Stejně tak jako Lisa, která mi tu začala daleko více lézt na nervy. Každým dílem mi přijde více sobecká vůči Rose. Vůbec ji nenapadne, že by její kamarádka mohla mít nějaké starosti a celkově mi její postava vůbec nesedí. Naopak Christian a jeho magie si mě stále více získává. Ohnivá magie je moje neoblíbenější a jeho charakter je naprosto dokonalý. Líbí se mi, jak je odvážný a nechce se nechat jen chránit od Dvampýrů, ale chce také bojovat.
Dějová linka mezi Rose a Dimitrijem se nám tu posouvá mimo tělocvičnu a máme je tak možnost vídat spolu i v jiných situacích, za což jsem byla hrozně ráda. Měli jsme tak možnost Dimitrije poznat trochu z jiné strany. Bylo zde vidět, že mu na ní opravdu hodně záleží a také nám ukázal, že se za ní dokáže postavit, když je to třeba. Hrozně jsem těmhle dvěma fandila a přála si, aby spolu přes všechny ty překážky mohli být.
Bitva se Strigoji byla neskutečně napínavá a skvěle popsána. Užila jsem si ji, jak kdybych byla její součástí. Závěr bitvy mě ale naprosto odrovnal. Jestliže jsem neočekávala Masonovu smrt, tak tohle už vůbec ne. Moje srdce hrozně zaplakalo a nemohla jsem tomu vůbec uvěřit.
Po dočtení knihy jsem na ni nemohla přestat myslet a několik dní jsem nedokázala žádnou jinou rozečíst. Stále mám dokonce nutkání po ni sáhnout znovu a začít ji číst od začátku. Teď se ale už těším na další díl, který vyjde ke konci března. Ten čas běží najednou tak strašně pomalu, když se na něco těšíte.

Knihu jsem získala k recenzi od #Booklabu a moc jim za to děkuji!

Nádhernou obálku s Christianem má opět na svědomí @adela.stopka, před kterou smekám, protože je neskutečně talentovaná.


Stínem políbená Stínem políbená Richelle Mead

Vlády se ujímá jaro a Rose Hathawayová by se měla připravovat na maturitní zkoušku. Jenže od nedávného smrtícího souboje se Strigoji se necítí zrovna nejlépe. Trpí nočními můrami, duši jí zaplavuje temný smutek a předznamenává cos... více


Komentáře (0)

Přidat komentář