I polibek dokáže zamrazit

recenze

Mrazivý polibek (2010) 5 z 5 / Peťula96
Mrazivý polibek

POZOR, anotace může obsahovat spoiler.

ANOTACE:
Druhý díl Vampýrské akademie nás vrací za Rose a Lissou na Akademii svatého Vladimíra. Po zatčení Viktora je Lissa zase opět v bezpečí, dokonce začala brát antidepresiva, aby se dokázala ubránit nechtěným vedlejším účinkům využívání éteru. Bohužel jí tyto léky zamezily i přístup k využívání magie. Není z toho vůbec šťastná, ale chápe, že jinou možnost v tuto chvíli nemá.

Rose je ráda, že bude její nejlepší přítelkyně v bezpečí, protože to je pro ni to nejdůležitější na světě. Na druhou stranu cítí, že se navzájem vzdalují. Lissa je zamilovaná do Christiana a svou lásku si užívá plnými doušky. Tráví s ním většinu času a na nejlepší přítelkyni jí ho již nezbývá tolik, co dříve. Dokonce se navzájem již tolik nesvěřují. Rose jí dokonce neřekla o tom, že se zamilovala do Dimitrije, se kterým ovšem hned z několika důvodů být nemůže. Do Rose je zase naopak zamilovaný Manson, který to dává dost viditelně najevo a ona stále neví, jak s tím naložit.

Pocit bezpečí ale netrvá dlouho. Strigojové zaútočí na jednu z Mojorských královských rodin a zavraždí všechny, které najdou v jejich domě, a to včetně strážců. Ve společnosti začne panovat všeobecný strach. Je to totiž zatím nejhorší útok, který zažili, a zdá se, že by nemusel být poslední. Rodiny studentů z královských rodů proto dorazí na akademii, aby Vánoce oslavily společně se svými dětmi. S jednou takovou rodinou dorazí i Rosina matka, se kterou nemá zrovna nejlepší vztah, a tak je to další věc, ze které je rozmrzelá. Celá akademie včetně rodinných příslušníků a strážců se o prázdninách vydává do horského střediska, kde jim bylo zajištěno bezpečné prožití svátků.

Po několika dnech se ale Manson a další dva studenti rozhodnou jednat na vlastní pěst a potají se vydají do vedlejšího města, aby se vypořádali se Strigoji, kteří by se tam podle posledních informací měli ukrývat. Když se to Rose dozví, tak ani chvilku neváhá a vydává se za nimi, protože má o ně velký strach...


NÁZOR:
Říká se, že druhé díly sérií nejsou dobré, tahle kniha to ale vyvrací, neboť byla opravdu skvělá. Na začátku nám Rose krátce shrne události minulého dílu a uvede nás tak zpět do děje. Příběh byl opět neskutečně čtivý a napěchovaný mnoha nečekanými zvraty, a to zejména v druhé části. Ze začátku se děj sice trochu táhl, ale jakmile se děj přesune do horského střediska, tak nabere rychlejšího tempa, které si udrží až do konce.

Objeví se tu spousta nových postav, zároveň ale blíže poznáme ty, se kterými jsme se již setkali. Mou favoritkou stále zůstává Rose, kterou jsem si tu oblíbila ještě více. Dokázala jsem se vcítit do jejích problémů, jako kdyby byly moje vlastní. Je již trochu vyspělejší a nejedná tolik impulzivně, přesto se občas nedokáže udržet a udělá něco, čeho pak lituje. Má ovšem velké srdce, které by jí mohl leckdo závidět.

Tentokrát zde dostala daleko více prostoru romantická linka, a to jak mezi Lissou a Christianem, tak mezi Rose a Dimitrijem, kde se nám začal rýsovat milostný trojúhelník, který mě hodně bavil. Manson je hrozně skvělá postava, líbí se mi, jak se dokáže Rose zastat a jak je jí oddaný. Přesto ale patřím do týmu Dimitrij, protože se mi k Rose daleko více hodí a jeho postava mě celkově zaujala daleko více. No a ani Dimitrij evidentně nemá o ctitelky nouze, takže se z trojúhelníku možná stane i více úhelník.

Kromě romantické linky si tu užijeme i několik akcí a soubojů, které tu samozřejmě nesmí chybět. Tyhle scény jsou vždycky tak barvitě popsané, že mi přijde, že se jich přímo účastním. Na straně 256 dojde k zvratu, který jsem absolutně neočekávala a absolutně mě zdrtil. Vůbec jsem tomu nechtěla uvěřit, že se to stalo, a dlouho jsem se z toho vzpamatovávala. Mé zdrcení trochu vynahradil závěr knihy, který mě naopak příjemně zahřál u srdce.

Tuhle sérii rozhodně mohu doporučit každému, kdo má rád YA romantické fantasy a také vampýry.

"" Seber je, než budou připraveni, jednej s nimi jako s vojáky a jediné, co vytvoříš, bude žrádlo pro Strigoje. ""

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji #Booklabu


Mrazivý polibek Mrazivý polibek Richelle Mead

Rose Hathawayová se topí v problémech. Její úžasný učitel Dimitrij jako by ji přehlížel, Mason ji naopak zavaluje milostnými návrhy, které ona nechce přijmout, a navíc na akademii zaútočili smrtonosní Strigojové! Škola je plná str... více


Komentáře (0)

Přidat komentář