Šumavská bludička

recenze

V hlavní roli vražda (2019) 4 z 5 / akinomV
V hlavní roli vražda

Jana Semschová – V hlavní roli vražda

Opět jsem sáhla po knize se série „Původní česká detektivka“ a rozhodně jsem nebyla zklamaná. Tato se navíc odehrává ve filmovém prostředí a tím, že je z našich končin, byla mi o to sympatičtější.

Známý herec Václav Kaplan se po smrti své manželky vrací k natáčení seriálu z počátku první republiky, kde hraje roli vrchního strážmistra – nyní v důchodu – Leopolda Haničky. Scénář tentokrát zavede filmový štáb do malebného zákoutí Šumavy, a protože Kaplan se bojí návratů do prázdného bytu v Praze, pronajme si pokoj na samotě, v domáckém prostředí chalupy svérázného Josefa Zemánka...

Už tato anotace mě zaujala a když jsem se začetla, věděla jsem, že je to to pravé pro mě. Václav Kaplan je sympatický postarší pán, který se na chalupě u pana domácího pomaloučku uzdravuje ze smutku a samoty. Moc rád s Josefem sedává u chalupy a společně mlčí do tmy. Až se jednou Josef zmíní, co ho trápí. Naproti přes kopec se totiž v jiné chalupě rozsvěcí světlo. To by nebylo až tak divné, kdyby majitel domku nebyl již nějakou dobu mrtvý. A to za hodně podivných okolností. Václav se pomalu ale jistě pouští do vlastního pátrání a pomalu rozplétá tajemství mrtvého muže.

Do toho musím zmínit i natáčení fiktivního detektivního seriálu, kde se také pátrá. Josef Zemánek totiž zmíněné natáčení občas navštíví a je kolikrát velmi překvapený, co vlastně vidí. Jsou mu popisovány jednotlivé procesy, které jsou pevně spjaty s přípravou filmu. Obdivuje paměť skriptky, obratnost kaskadéra nebo práci samotných herců, kteří svou práci dělají za často náročných podmínek a dělají ji rádi. A herci samotní mu připraví zajímavé vyprávění na pokračování. Jako jejich čtyři seriálové postavy mu vypráví ze svého pohledu, jak se vražda stala a co jí předcházelo. A že je to zajímavé vyprávění, to asi nemusím zmiňovat.

Čtení této knížky jsem si opravdu užila. Líbilo se mi prostředí Šumavy a prolnutí světa filmu a obyčejných lidí. Opět je to spíše klidnější detektivka, která ale udrží pozornost až do samého konce.

Děkuji nakladatelství MOBA za poskytnutí recenzního výtisku.

Komentáře (0)

Přidat komentář