Strážkyně dvanácti ostrovů

recenze

Zmije (2019) / MilenneWaver
Zmije

Být dcerou Zmije, to je něco, co by Marianne nikomu nepřála. Zmije mělo být původně postavení někoho, kdo chránil východní ostrovy a moře, který je obklopoval. Ale v podání jejího otce, se postavení Zmije změnilo na někoho, kdo za sebou zanechává pouze smrt a zkázu a nebojí se ublížit ani vlastní dceři. Marianne nakonec nezbývá než uprchnout z otcovy lodi a pustit se do nebezpečného dobrodružství, takového, ve kterém snadno může přijít o vlastní život.

Marianne je naprosto typická Young Adult hrdinka, na kterou můžete narazit ve stovkách jiných knih. Nenadchne, ani neurazí svým jednodušším charakterem, ale určitě se zde nemůžeme bavit o nějaké výjimečnosti, kvůli které byste si jí zamilovali. A to platí i pro vedlejší postavy, které jsou obdobně jako Marianne spíše průměrnější.

Dějovou linku musím ohodnotit spíše jako podprůměrnou. Už jen kvůli tomu, že je příběh příliš přeplněný zvraty, je překombinovaný, předvídatelný a nedostatečně domyšlený na to, aby si autorka mohla dovolit vytvářet podobně složitější zápletku. Nechápejte mě špatně, jednalo by se o mnohem lepší příběh, ale muselo by mu být poskytnuto náležité rozepsání nebo lepší využití světa. Bohužel, na nic takového se nedostalo, tudíž je tahle složitější zápletka ve knize spíše na škodu. Jednodušší příběh by se sem zkrátka hodil mnohem více a jsem si jistá, že by se mnou souhlasilo více čtenářů.

Jestli někde autorka skutečně šlápla vedle, tak to bylo právě v případě romantické linky. Ta rozhodně není žádným překvapením, vlastně je už od začátku jasné, jakým způsobem nakonec skončí. Bohužel, působí velmi nerealisticky, hlavní hrdinka prakticky přeskočí od naprosté nenávisti jen během několika málo stran, k upřímným pozitivním citům. Abych pravdu řekla, kdyby se v téhle knize tahle vedlejší linka neobjevila, vůbec bych se nezlobila. Protože knize nic nepřinesla, víceméně tu je jen na "ozdobu".

Čtivost byla nakonec to, co knihu opravdu zachránilo. Ať se to zdá jakkoliv neuvěřitelně, autorce se podařilo knihu napsat opravdu svižným tempem, dobře si rozvrhla její jednotlivé části a celý příběh prošpikovala akčními nebo bojovými scénami, takže děj utíká opravdu rychle. Vůbec bych se nedivila, kdyby ji rychlejší čtenáři měli dočtenou během několika hodin.

Zmiji bych ráda doporučila především těm, kteří buď s Young Adult Fantasy teprve začínají nebo těm, kteří od ní nemají žádná velká očekávání. V opačném případě váš kniha pravděpodobně zklame, ale jestli se do ní přeci jen pustíte, pak i přesto doufám, že se vám bude líbit více než mně.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a Albatros Media.

Komentáře (0)

Přidat komentář