Zmije

Zmije https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/415656/bmid_zmije-UnX-415656.jpg 4 120 32

Ostrovy bouře a utrpení série

1. díl >

Sedmnáctiletá Marianne se jednoho dne má stát Zmijí, ochránkyní Dvanácti ostrovů. Ale úřadující Zmije jí stojí v cestě. Zkažený muž bez špetky slitování se plaví po mořích na své válečné lodi, beztrestně zabíjí a za sebou nechává jen bolest a utrpení. Je jedním z nejnebezpečnějších lidí v celém oceánu… a je také Mariannin otec. Narodila se, aby chránila ostrovy. Může za ně ale bojovat, když by to znamenalo, že ztratí svou rodinu, domov, chlapce, kterého miluje – a možná i vlastní život? Statečná hrdinka. Nemožné rozhodnutí. Epická fantasy trilogie na divokých vlnách.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Viper , 2019


více info...

Přidat komentář

goodness
30.11.2022 5 z 5

Tohle byl pro mě jeden z nejvíc našláplých příběhů od začátku až do konce. Dělo se toho tolik a já hořela nedočkavostí jak to dopadne. Líbí se mi napětí mezi Marianne a Bronem, úplně s nimi prožívám tu nenávist, spalující vášeň a lásku. Příběh silných přátelství. Těším se na druhý díl a snad se dočkáme překladu třetího.

Lionis
05.07.2022 2 z 5

Tato kniha se mi četla jednoduše špatně. Nevím, čím přesně to bylo, ale přišlo mi to napsané špatně. Divné skoky v příběhu, který by možná sám o sobě při dobrém zpracování nemusel být špatný, ale tady jsem si jej doopravdy neužíval.
Ale nutno přiznat, že název série je poměrně trefný. Zažíval jsem vnitřní bouři, zda to má ještě cenu dál číst a následně jsem trpěl, když jsem se snažil prokousávat stránkami a viděl vedle sebe jiné rozečtené knihy, které by rozhodně stály za to...
Minimálně za mě se tady rozhodně nemá smysl pouštět do druhého dílu, jelikož už jsem po těch pár hodinách na většinu věcí v knize zapomněl a co se stane s postavami je mi poměrně jedno.
Ty dva z pěti asi za to, že obálka nevypadá zas tak zle a je tam mapa. Ale to je asi tak všechno.


zuzak82
09.02.2022 4 z 5

(SPOILER) Marianne je dcerou kapitána lodi přezdívaného Zmije, který má na příkaz krále plnit roli ochránce ostrovů a dělat za něho černou práci. Jenže její otec je spíš pirát, který lační po bohatství, moci a stále více rozsévá ve vodách i na ostrovech hrůzu a násilí. Marianne má brzy v 18.letech podstoupit rituál Zasvěcení, kterým se konečně stane Hadem (právoplatným členem posádky) a snad konečně dostojí jménu a očekávání svého otce. Jenže stále více si uvědomuje, že je úplně jiná než její otec a jeho posádka, Nechce ničit, ale léčit. Nechce zabíjet a mučit, ale ochraňovat a sloužit království. A když se v den jejich narozenin objeví na palubě lodi princ, který se má stát jejím manželem, tak se její plány zcela změní. Brzy se musí rozhodnout, zda se otci postaví a pokud ano, kde bude hledat pomoc a za co bude bojovat.

Kniha se s postupujícím dějem stává temnější, hrdinku čeká mnoho útrap ze strany jejího otce i dalších lidí. Je to příběh o lásce, nenávisti, povinnosti i oddanosti, zradě i hledání svého místa ve světě.
Docela mě překvapilo, jak se postupem času objevuje v knize více a více násilí, vražd i mučení. Popsáno to bylo podle mě tak akorát (i bez přílišné explicity, ale pro někoho to mohlo být více, než by v rámci YA čekal). Často cítíte s hrdinkou šok, zhnusení i beznaděj, že některé věci nemůže ovlivnit. Naopak v oblasti romantiky se kniha držela docela při zemi, což mi však nevadilo.

Hodnotím 4*

Velkou nevýhodou je však to, že druhý díl vyšel pouze jako e-kniha a třetí závěrečný díl zatím u nás nebyl vydán a kdo ví, zda bude.

janka2000
11.01.2022 4 z 5

Zajímavá kniha o netradičním pojetí pirátů a království. Líbilo se mi, jak kniha ukazuje vnímají vztahu vedoucí a podřízený, jak je vždy lid na prvním místě a nic není tak jednoduché, jak se zdá. Ale měla jsem pocit, že toho na jednu knihu bylo až až.

6591
06.11.2021 1 z 5

Podle mě byl příběh blbě zpracovaný, nedodali tomu ani chyby v českém překladu. +zbytečné umírání postav
Nechala tam hezký skoro neuzavřený konec do dalšího dílu, ale mně úplně stačil první díl.
Tento konec mi vyhovuje a druhý díl už vyhledávat nebudu.

bárbra13
14.11.2020 3 z 5

Relativně zajímavý a originální příběh. Místy na mě až moc krutý (a to mi to až tak nevadí :D), viz. trhání nehtů. Měla jsem ale pocit, že je příběh takový nedotažený. Některé pasáže by bylo lepší popsat detailněji nebo je rozvinout.

Medasek
27.08.2020 4 z 5

Tak nebylo to špatné. Přišlo mi, ale že se autorka nechala inspirovat zhruba asi čtyřmi různými příběhy, jejichž děje se pokusila narvat do jednoho příběhu.
Jak říkám nebylo špatné, ale na můj vkus to bylo až příliš překombinované. Celkově (hlavně ke konci) z toho byl strašný guláš.

Adél784
30.07.2020 4 z 5

Dle komentářů na databázi knih jsem čekala, že mě nebude moc bavit, ale naopak!!!byla super! Ne jen že má nádhernou obálku, ale i příběh je skvělý a navíc tady je úplně nejvíc super romantická linka:)který jsem strašně moc fandila:))) těším se na druhý díl, akorát co jsem koukala tak asi vyjde jen jako e-kniha.
Doporučuji;)
4/5

Nelly
30.07.2020 4 z 5

Kvůli nízkému hodnocení jsem knihu dlouho odkládala - ale byla to chyba. Kniha se čte sama (možná spíše pro mladší čtenářky) - je zajímavá (ačkoliv nemám ráda pirátskou tématiku), hlavní hrdinka je mi sympatická (líbí se mi, že není jednoznačně kladná, láká ji magie a temnota). Kniha by se v podstatě dala brát i za ukončenou, takže koho nenadchla, nemusí další díly číst. Já věřím, že v dalších dílech bude více magie a poodhalí se nám další ostrovy. Jinak partnerské vztahy mi přišly jasně naznačené, ale kdo ví, třeba se dočkáme překvapení...

Hels-is-unicorn
04.06.2020 odpad!

Začátek slibný, obálka překrásná... A ve výsledku je to jasný důkaz toho, jak naši překladatelé dokážou všechno krásně zprznit. Rozjezd byl fajn, sice trochu připomínal Piráty z Karibiku, ale proč ne, téma je to rozhodně neotřelé. Dcera piráta, to je fajn změna oproti všem těm princeznám a nájemným vražedkyním. Teda... eh... no... Pak se to nějak zvrtlo.
Vezmu to ve stručnosti, přišlo mi, že přibližně v půlce knihy se buď změnil překladatel, nebo to překladatele přestalo bavit. Začátek byl pěkně květnatý bez jediné chybičky, kniha se příjemně četla. Ale pak přišel zlom. Zničehonic hrubka, dvě, někdy dokonce tři na jednu stránku, místo zajímavých dějových sloves pořád dokolečka "být", opakující se slova v rámci jedné věty či odstavce. A pardon, ale to není chyba spisovatele.
Dějově kniha nebyla špatná, ano, dosti vyhrocená a zbytečně překombinovaná, z hlavní hrdinky útlocitné nicky se najednou (vlastně ani nevím kdy a jak) stala neohrožená bojovnice, co kosí tlupy trojnásobně větších a zkušenějších chlapů s prstem v nose. Kdyby autorka trochu ubrala a nechtěla pomíchat všechny fantasy ya témata a klišé do jedné knihy, bylo by to lepší... Ale nemůžu si pomoct, pořád věřím, že bych knize dala alespoň 3* nebýt českého překladu. Takhle bohužel můžu pouze doporučit do této knihy v žádném případě neinvestovat. Zbytečně vyhozené 300,-.

Paja7
04.05.2020 3 z 5

Těžce překombinované. První půlka kniha se četla v podstatě sama, ale během té druhé jsem se musela hodně přemlouvat k dočtení. Autorka tam začala házet nový prvky, nový překvapení ale místo toho aby mě to uchvátilo, spíš mě to zklamalo.
Nemluvě o stylu psaní, který mi ale vůbec nesedl. Přišlo mi strašně "suché".
Jako oddechovka ano (určitě by se ale našly lepší kousky), jako napínavý příběh plný (nečekaných) zvratů nee.

julythreemosen
08.04.2020 2 z 5

Pět měsíců číst jednu třísetstránkovou knížečku? Ech, to už něco vypovídá... Tohle se hodně nepovedlo, kniha mi přivodila čtecí krizi a po dlouhé době jsem měla chuť nějakou knihu odložit a nedočíst... A přitom námět knihy je tak slibný - piráti, magie, vztah otec/dcera, krutost.... No, znělo to dobře a věřím, že v rukách jiného spisovatele by to pro mě mělo větší úspěch, ale takto bohužel. K postavám jsem si hledala cestu téměř celou knihu, chyběla mi logická provázanost, hloubka děje, krutost se mi zdála našroubovaná (aby se autorka něčím odlišila?), rozhodování hlavní hrdinky nic moc a hlavně, co mi vadí docela často, když už hodnotím něco negativně - skákání od scény ke scéně bez nějaké návaznosti, jednou je tady a šup šup už je tam, a někde se zase popis vleče úplně zbytečně - uf! Tohle ne... Jediné, co to zachránilo byl konec, ten se mi docela líbil, a naštěstí byl takový, že můžu v klidu předstírat, že kniha nemá pokračování... Stačilo mi tohle...

Garous110
24.03.2020 4 z 5

Za mě velice povedená fantasy Young adult.. ale i přesto jsem některé zápletky odhadla

Dearbooklife
01.03.2020 4 z 5

kniha má v celku nízké hodnocení, takže jsem se jí mírně bála a odkládala ji. ale teď po dočtení? já nejsem vůbec zklamaná... nejlepší knížka to sice nebyla, ale postavy jsou sympatické, má dobrou akci i zápletku.
takže pro ty, co rádi milostné trojúhelníky, fantasy a boj, nenechte se odradit nízkým hodnocením ;)

DreamerX9
26.01.2020 2 z 5

Originální, místy zajímavé ale jinak zdlouhavé. Čekala jsem víc ale i tak to nebylo špatné početní snad budou další díly lepší

BetyN.
21.01.2020 4 z 5

Tak tohle mě vážně bavilo! Přestože kniha má svoje mouchy (a není jich málo), nemohla jsem se odtrhnout. Ale pozor, slabší povahy určitě nechtějí pirátské prostředí plné násilí, krve a rumu. První polovina mě totálně dostala, nečekala jsem tak překvapivou a chytlavou zápletku a skvělou hlavní hrdinkou. Jenomže potom se to více a více proměňovalo do klišoidní YA fantasy, kterých jsem četla mnoho. Milostný trojúhelník, naivita postav a další věci, které nechci psát, protože to jsou spoilery. To ale neznamená, že by mě druhá půlka nebavila, pořád je to čtivé a chytlavé. Akorát se to prostě vyvíjí podle šablonky spousty knih z tohoto žánru. I tak se moc těším na pokračování.

SarahRoyalAss
07.01.2020 2 z 5

(MOŽNÉ SPOILERY)
Je mi líto že se další kniha přidala na poličku hanby, ale u této knihy jsem nemohla jinak.
Líbilo se mi drsnější prostředí a to, jak ho autorka dokázala popsat. Pak máme několik ale... Hrdinka je tupá jak moje příbory, Mary Sue, klišé, děj se hrozně vlekl, jedinou postavu kterou jsem si oblíbila mi odkrouhly a protože potřebuje děj nějak okořenit pic!! Dáme tam krakenovy podobné potvory.
Musím říct, že jsem si knihy neužila a pokračovat v sérii nebudu.
Ať ta knížka zůstane na hanbě.

Damonka12
02.01.2020 5 z 5

Po dlouhé době zase fantasy kniha, která mě úplně nadchla. Originální prostředí, sympatičtí hrdinové a skvělá romantika.

Knihomolka97
19.11.2019 3 z 5

Náádherná obálka, ze které jsem nadšená...z příběhu ale tolik ne.
Bylo to zajímavé, originální, ale něco tomu chybělo.
Hlavní hrdinka mi ze začátku moc neseděla, v průběhu jsem si ji oblíbila. Bronn byl sice zajímavý, ale úplně mě neoslnil, Torina jsem si snad oblíbila víc (jaká ironie).
Chyběla mi více romantická linka a uvítala bych ještě o něco víc akce, někdy to bylo zbytečně natahované.
3 a půl. Na další díly se ale těším, věřím, že to bude čím dál zajímavější.

Veruu95
15.11.2019 4 z 5

Napínavá, moc fajn kniha, která přináší zase trochu jiný námět, než obvykle knihy mají. I přes pár nelogických věcí a překlepy, které se v knize objevují, jsem si ji užila a jsem zvědavá, co bude v dalším díle.

Štítky knihy

pro dívky pro dospívající mládež (young adult)

Autorovy další knížky

Bex Hogan
anglická
2019  70%Zmije
2020  82%Jed