Strašidelné kmitání starého kyvadla

recenze

Čarodějovy hodiny (2018) 5 z 5 / knihamouder
Čarodějovy hodiny

John Anthony Bellairs patřil mezi známé americké autory píšící fantasy romány pro děti.
Kniha Čarodějovy hodiny vyšla v originále poprvé v roce 1973. Jedná se o první díl ze série Lewis Barnavelt.

Desetiletý chlapec Lewis ztratí oba rodiče při autonehodě. Jako by nestačilo, že se musí vyrovnat s bolestnou ztrátou, ještě musí opustit domov a vydat se do městečka Nový Zebedeus, kde bydlí jeho strýček Jonathan. Malý chlapec strýce nikdy neviděl, ale ledacos o něm slyšel. Je prý podivín, kouří a dokonce se rád napije. Je čas zjistit, zda jsou řeči o strýčkovi pravdivé…

Lewise čeká mnoho překvapení a ještě více dobrodružných výprav. Největším chlapcovým odhalením je čarování strýce Jonathana a jeho sousedky paní Zimmermannové.

Lewis se snaží vypořádat se smutkem a hledá si nové kamarády. Aby zapůsobil na místního kluka Tarbyho, zkouší vlastní kouzla. Při jednom z nočních dobrodružství na hřbitově oživí obávanou čarodějku Serennu Izardovou.

A pak tu jsou ukryté tikající hodiny… o jaké hodiny jde a hrozí snad nějaké nebezpečí?

Kniha je určena dětem. Nabízí zábavné čtení o malém chlapci, který bojuje se ztrátou rodičů a změnou prostředí. Autor také zachytil Lewisovu snahu najít si nové kamarády. Obezita, kterou Lewis trpí, mu v hledání kamarádů moc nepomáhá.
Ani jeho čarodějné experimentování mu nedovede přičarovat kamarády. Lewis se dostává do problémů, a i když mu strýc Jonathan poskytl příjemné uvítání a nahrazuje mu domácí prostředí, jak nejlépe umí, chlapec se se svými průšvihy nehodlá svěřit.

Příběh je pro cílovou skupinu přiměřeně strašidelný. Nechybí temnota, napětí, dávná tajemství, magie, humor, podivínství, ale také krásný vztah mezi strýčkem a Lewisem a nakonec dlouholeté přátelství Jonathana a paní Zimmermannové.
Záhada tikání starých nebezpečných hodin atmosféru příběhu skvěle zdůrazňuje.
Kresby Edwarda Goreye zase vyprávění dokonale doplňují.

Kniha se čte velmi dobře a já ji mohu za sebe doporučit!





Vydalo King Cool, knihu lze zakoupit v knihkupectví Knihy Dobrovský.

Komentáře (0)

Přidat komentář