Strach se šíří ústavem

recenze

Zlomené duše (2018) 5 z 5 / a.k
Zlomené duše

Sedmatřicetiletá novinářka Fiona pracuje v místním plátku Rytmus Vermontu. Nemá takovou reputaci, jako její slavný otec, který zůstává legendou mezi novináři. Fiona se rozhodne opustit oblast nezáživných článků o vaření a životním stylu a napsat konečně velikou reportáž o bývalé dívčí internátní škole Idlewild Halle. Má k tomu jedinečnou příležitost. Dnes již zchátralý areál nečekaně po mnoha letech koupil nový majitel. Fiona má k objektu osobní vztah. Před dvaceti lety zde našli její zavražděnou sestru Deb. Fiona se se sestřinou smrtí dodnes nevyrovnala a stále hledá odpovědi na otázky, jak to tenkrát všechno bylo.

Areál dřívější školy v Idlewildu má svou temnu minulost, vyzařuje něco tíživého, lidé se místu obloukem vyhýbají. Až do konce 70. let zde fungovalo zařízení, do kterého rodiče odkládali své nezvladatelné dcery. V Idlewildu je drželi jako v pasti, zcela odříznuté od okolního světa. V objektu a okolí se odnepaměti zjevuje postava v černých šatech a černým závojem. Panuje zde tíživá atmosféra, která každého děsí.

V knize se prolíná minulost z roku 1950 a současnost roku 2014. V dějové lince z minulosti máme možnost nahlédnout do života čtyř kamarádek, které byly rodinami vypuzeni z běžného života a odsouzeni žít v internátní škole. Přestože je každá z děvčat jiná, nalezly k sobě cestu a snaží se spolu peklo ústavní výchovy přežít. Už samotné líčení jejich osudů vyvolává řadu emocí a dokážeme je těžko chápat. Charaktery děvčat jsou ovlivněny útrapami, které si musely před nástupem do Idlewildu prožít. Systém a přístup personálu k dívkám je chladný a krutý. K tomu zde panuje strach mezi svěřenkami i personálem, který vyvolává dávná historka o mrtvé Mary Handové, kterou už nejedna obyvatelka spatřila na vlastní oči.

V dějové lince ze současnosti Fiona hledá informace ke své reportáži a pátrá po minulosti internátní školy a jejích obyvatelek. Potíž je v tom, že po tolika letech je řada osob už dávno po smrti, nebo bez jakékoliv stopy zmizela v propadlišti dějin. Na pozemku školy je svědkem nalezení mrtvého těla, které zde bylo skryto již několik desetiletí. Její pátrání po příčinách a okolnostech tohoto úmrtí se prolínají s hledáním pravdy okolo smrti její sestry. K tomu i jí kříží cestu mrtvá Mary Handová.

Celou knihou se line tajemná a ponurá atmosféra. Polorozpadlý areál bývalé internátní školy je sám o sobě místem ideálním k strašidelným představám. Díky tomu, že se zde promítají i děsivé zážitky děvčat z 50. let, tyto hrůzu nahánějící kulisy dostávají ještě větší rozměr.

Překvapilo mě, kam se až vyšetřování dostalo a patřím mezi ty, co vůbec netušili, kdo může být vrah. Čekala jsem duchařský příběh, a byla jsem moc mile překvapena, že ve finále jde o dobrou detektivku s rozplétáním dávné historie. Nadpřirozeno moc pomohlo navnadit to správné tajemno a temné napětí.

Kniha se mi moc dobře četla, i když ze začátku jsem vnímala spíše mírně strašidelnou atmosféru, než nějaké zásadní dějové zvraty. Spád získal příběh až za polovinou a poté už se řítil až do samého závěru. Knížku bych doporučila čtenářům, kteří mají rádi detektivní zápletky přesahující až do hluboké historie a nevadí jim nějaká ta špetka duchařiny. Chudák Mary Handová…


Zlomené duše Zlomené duše Simone St. James

Píše se rok 1950 a v tajuplné internátní škole plné odložených děvčat se zrodí přátelství čtyř dívek. Dokud jedna z nich záhadně nezmizí. O více než šedesát let později se snaží novinářka Fiona napsat reportáž o rekonstrukci školy... více


Komentáře (0)

Přidat komentář