Stálo to prase za to?

recenze

Les prízrakov (2019) 5 z 5 / Carmen13
Les prízrakov

Tentokrát se kapitán Stein se svým pobočníkem Bohdanem Jarošem nemusí vydávat nikterak daleko. Celý příběh se odehrává tak říkajíc na domácí půdě, i tak si ale oba mohou o klidných večerech při domácím krbu nechat jen zdát. Předvánoční dobu tráví honbou za nebezpečnými zločinci, kteří přísahali osobní krvavou pomstu kapitánu Steinovi a celé jeho rodině. Při jejich pronásledování se dvojice vyšetřovatelů dostává dokonce do Lesa přízraků, legendami opředeného místa, kde se i ty nejhorší noční můry stávají skutečností.
Čtenář si opět užívá skvělý dobrodružný příběh s detektivní zápletkou okořeněný značnou dávkou tajemna, který začíná zdánlivě banální krádeží vepře, určeného na každoroční zabíjačku pořádanou na Stříbrné skále. Jenže jak už to tak bývá, každá akce vyvolá reakci a tímto obyčejným zločinem je spuštěna doslova lavina dalších a dalších již mnohem závažnějších zločinů, vraždy a únos šlechtice nevyjímaje. Toto vyšetřování se netýká jen kapitána Steina a jeho pobočníka, ale celého osazenstva hradu Stříbrná skála, Steinovu rodinu nevyjímaje. Tu naopak zasáhne velmi citlivě, neboť za něj zaplatí velmi bolestivou daň. Jenže jak se říká, všechno zlé je k něčemu dobré a vše spěje k tomu, že se kapitánově rodině splní velké přání. To se ovšem nedá říct o seržantu Jarošovi. Ten ukrývá velmi osobní tajemství, o kterém je přesvědčen, že je dobře skryto až na samém dně jeho duše. Opak je ale pravdou, nic nedokáže uniknout ostřížímu zraku pana kapitána, který ho sice chápe, ale v žádném případě ho neschvaluje.
Autor svou tvorbou do jisté míry navazuje na otce historických detektivek Roberta van Gulika a jeho soudce Ti. Stejně jako on používá model tzv. čínského románu, kdy se na sobě zdánlivě nezávislé příběhy na konci knihy propojí v jeden do detailu a logicky dokonalý celek. Čtenáři tak nezbývá než žasnout, jak se od únosu mladého pana Adama dostane ke krásné vdově Sabině a přes ní k penězokazectví a dalším hrdelním zločinům. Je jen na kapitánu Steinovi a seržantu Jarošovi, neboť notář Barbarič se tohoto dobrodružství neúčastní, aby ze zdánlivě nesouvisejících střípků postavili mozaiku případu a dosáhli tak spravedlivého potrestání viníků, ať jsou jakkoli vysoko postavení.
Zda uspějí, stejně jako zda se kapitánovi podaří vykoupit rukojmí, ochránit rodinu a odhalit tajemství záhadného strážce Krkonoš, se čtenář dozví v samém závěru knihy. Co se však nedozví je to, co se děje v Plzni tak závažného, že to donutí bratra Joachima Steina požádat ho o pomoc. To se dozví až v dalším díle s názvem Anděl v podsvětí, na který se může těšit koncem roku 2020.

Komentáře (2)

Přidat komentář

tartan
23.03.2020

S tým Gulikom je to trefa, pretože každý, kto trochu sleduje autora na jeho stránke alebo fb, tak vie, že Gulikove historické detektívky so sudcom Ti sú/boli veľkým vzorom a inšpiráciou. Inak veľmi výstižná recenzia.

tonysojka
22.03.2020

Zajímavá recenze a postřeh s navazováním na Gulika sice zajímavý, ale nemůžu posoudit, jelikož ho nemám načteného.
Myslím že při psaní série,jak znám tvorbu Červenáka, o nějaké návaznosti na model tzv. čínského románu nemyslel, a chtěl jen napsat dobrou historickou detektivku, což se mu velmi povedlo.
Zdánlivě nezávislé příběhy na konci knihy propojit v jedno... To už dělá dnes každý....
Ale pozor!
Červenák to umí dobře namixovat, spojit a ochutit tak aby to bylo čtivé, v tomto případě hlavně, a třeba u kapitána Báthoryho se čtivost snaží vyrovnávat s historií.
Každopádně jsou jeho knihy fajne odpočinkovky, které u vnímavějších lidi vyvolají zájem o historii, tu opravdovou, a to si u něj velmi cením