Spravedlnost v 10.století?

recenze

Večer a jitro (2021) 4 z 5 / knihovnička007
Večer a jitro

Moje první kniha od pana Folletta a nějak cítím, že určitě není poslední.
Hlavní hrdinkou je normanská šlechtična Ragna, která se bezhlavě zamiluje do Wilfulfa. Ten je jedním ze tří bratří, kteří ovládají velkou část Anglie.
Nejprve se ale seznamujeme s nadaným stavitelem Edgarem, který je velmi zamilovaný do své dívky a chtějí společně utéct. Bohužel jejich vesnici té noci napadnou Vikingové a Edgar se se svou rodinou ocitá v Drengově Přívoze, kde se setká s Ragnou mířící na svou svatbu.

Jak Edgarovi, tak Ragně háže osud neskutečné klacky pod nohy. Navíc je konec 10.století a hlavně ženy nemají mnoho zastání. Připravte se na vraždy, loupeže, znásilňování, boje o moc, krádeže...
Není to kniha na jeden večer, já s ní strávila neuvěřitelných 14dní, ale jsem za to velmi ráda. Určitě si brzy přečtu nějakou další knihu od autora.

Nedá mi to a musím přemýšlet, jak by se vyvíjel Ragnin osud v dnešní době. Zavřeli by nepoctivé? Dostalo by se Ragně v dnešní době spravedlnosti? Poctivý člověk to v knize opravdu vůbec nemá jednoduché a ti mocní své moc využívají jak nejvíce mohou.
Jediné, co bych autorovi vytkla, je naprostá černobílost postav. Buď je někdo totálně kladný, rozumný a navíc schopný a krásný, nebo škaredý a navíc hloupý. Proč? Kdybych si měla dělat čárky za každou zmínku o Ragnině kráse, má popsanou minimálně jednu A4 a to mne docela nebavilo.
Kniha je to poměrně obsáhlá a pokud nemáte celý den čas a čtete ji postupně, občas zapomenete (jako já), co se dělo o 300 stran dřív a kdo co komu provedl...

Jediné, co mi chybělo, bylo vypsání osob na začátku knihy, jak to dělá paní Rebecca Gablé, bylo by to určitě přehlednější. Za toto ubírám jednu hvězdičku, protože ne každý má možnost přečíst celou knihu najednou a pak se může hůře orientovat.

Pokud máte rádi historii a intriky, určitě neváhejte :)


Večer a jitro Večer a jitro Ken Follett

Pilíře země, Na věky věků a Ohnivý sloup, tři monumentální historické ságy bestselleristy Kena Folletta dokázaly oslovit miliony čtenářů na celém světě. Nyní přichází autor s dalším románem Večer a jitro, který tuto kingsbridgesko... více


Komentáře (0)

Přidat komentář