Spojit nespojitelné

recenze

Spojení (2019) 3 z 5 / Lena91
Spojení

Irský autor Julian Gough přichází po sérii dětských knížek o medvědici Brumle a králíkovi Remcíkovi s něčím zcela jiným. Jeho nová kniha Spojení je vcelku těžko zařaditelná, ale kdybych měla být co nejpřesnější, nalepila bych jí štítek akční biologicko-IT thriller.

Hlavním hrdinou je dospívají Colt, který jako každý introvert nedokáže komunikovat se svým okolím a uzavírá se do svého vlastního světa. Jelikož Colt zdědil po své matce Naomi, která je laboratorní fyzičkou, vysokou inteligenci a vlohy pro IT, tento svůj svět si zrealizoval jako herní svět. Za pomocí kombinézy, rukavic i helmy se prakticky může odstřihnout od reality a naplno vnímat pachové, smyslové i emoční vjemy ve hře s miliony dalšími hráči.

Poté, co pošle svou matku na konferenci prezentovat revoluční studii a zažije první nepovedené setkání s opačným pohlavím, rozhodne se, že na sobě vyzkouší dlouholetý experiment své matky, který má pomáhat ke snadnějšímu začlenění do společnosti. Jelikož však nebyl ještě testován na lidech, Coltův pokus vylepšit sám sebe ztroskovátá a Naomi musí svému synovi upravit nervy a tkáně v mozku podle struktury hmyzího mozku. To však způsobí lavinu událostí, neboť Colt najednou dokáže vnímat spojení, která často nevidí ani přístroje, což zaujme Coltova otce Ryana, který pracuje pro tajnou vládní organizaci a vidí ve svém synovi a exmanželčině revoluční technologii zbraň. Zbraň, která by se snadno mohla dostat do rukou nepřítele.

Z velké části je román opravdu náročnější četbou plnou vysvětlivek, vědeckých postupů, informací z oblasti biologie a počítačových systémů. Tato vlastnost je ještě na začátku každé kapitoly zvýrazněna použitím několika citacemi vědců, literátů či odborných publikací. Mnohé z těchto pasáží zpomalují děj, chvílemi to láká k přeskakování odstavců.

Avšak ve chvíli, kdy také vládní imunitní systém spatří v Coltovi a Naomi hrozbu, začíná neuvěřitelně čtivá jízda, kdy se hlavní postavy doslova perou o život. Musí být chytřejší než systém, rychlejší než jeho spojení a neviditelnější než sledovací drony, které hlídají každý jejich pohyb, dům i laboratoř. Při boji o život Colt obětuje svůj starý herní svět a postaví tak proti vládnímu systému silného soupeře.

Spojení pro mě bylo docela výzvou hned z několika důvodů. Kromě toho, že je to tedy pořádná bichle, samo téma taky není žádná oddechovka na jedno odpoledne. Vyskytuje se zde mnoho pasáží zaměřené vědecky a biologicky, což může čtenáře od čtení odradit, avšak s přibývajícími stránkami ubývá vědeckosti a příbývá na příběhovosti plné akcí a zvratů a vy prostě potřebujete vědět, jak to dopadne. Takže pokud Vás zajímá programování, herní světy a třeba i ta biologie, samozřejmě šmrncnutá tématikou navazování vztahů a lehkou erotikou a nebojíte se trochu „většího“ čtení, určitě Spojení stojí za přečtení.

Děkuji nakladatelství MOBA za recenzní výtisk.

Komentáře (0)

Přidat komentář