Spojení ve virtuálním světě

recenze

Spojení (2019) / klarabooks
Spojení

V současné době, kdy všude kolem sebe pozorujeme, že i maličké děti se pohybují ve virtuálním světě jako ryby ve vodě a třeba takový tablet jim plně nahrazuje hračky, je technothriller „Spojení“ více než aktuální. Napsal ho sice irský autor Julian Gough, ale klidně by se mohl příběh odehrávat i v českém prostředí.
V knize se zrcadlí aktuální společenský trend, kdy děti tráví čas před monitorem počítače či jiného podobného zařízení a rodiče upřednostňují kariérní růst před časem stráveným se svými potomky. Prostřednictvím dějové linie jsme svědky toho, kam až to může vést. U dětského hrdiny Colta v teenagerském věku vidíme problém se socializací. Jeho jediný svět je virtuální a nechodí ani do školy. O výuku Colta se má starat jeho matka Naomi. Naomi je schopná bioložka a také Colt je chytrý, dá se říci, že Colt je génius, neboť dokáže programovat virtuální reality, které si jiní lidé vůbec neumí vybavit. Vztah Colta a jeho matky je specifický. Colt si dovolí tajně poslat průlomové vědecké papíry své matky na biologickou konferenci v New Yorku, což vyvolá napínavý sled událostí. Věci se zkomplikují, když Coltův otec přijede za svým synem a ex-manželkou, jež představuje hrozbu pro národní bezpečnost. Víc již z děje prozrazovat nechci.
Myslím, že rodiče by si mohli vzít z této knihy poučení, že v zájmu vývoje celé společnosti a kvality života svých dětí je žádoucí dětem věnovat pozornost a omezovat čas, který dětí tráví na sociálních sítích atd. U Colta, jenž je introvert a evidentně také autista, zástupce kategorie extrémně inteligentní asociál, si povšimneme obtížného navazování vztahu s opačným pohlavím. Dá se říci, že Colt má nevýhodu i v tom, že je jediné dítě svých rozvedených rodičů, a tudíž ochuzen o sourozenecké vztahy.
I když je thriller obšírný – rozsah se blíží 600 stranám, v překladu paní Marie Dupalové se čte moc dobře.
Děkuji nakladatelství MOBA za poskytnutí recenzního výtisku.


Spojení Spojení Julian Gough

Bioložka Naomi je rozvedená a stará se o dospívajícího syna Colta. Ten je mimořádně geniální. Umí programovat virtuální reality, které by si ostatní nedokázali ani představit, ale zároveň je natolik introvertní, že si sotva umí ob... více


Komentáře (0)

Přidat komentář