Spojení ve virtuálním světě

recenze

Spojení (2019) / klarabooks
Spojení

V současné době, kdy všude kolem sebe pozorujeme, že i maličké děti se pohybují ve virtuálním světě jako ryby ve vodě a třeba takový tablet jim plně nahrazuje hračky, je technothriller „Spojení“ více než aktuální. Napsal ho sice irský autor Julian Gough, ale klidně by se mohl příběh odehrávat i v českém prostředí.
V knize se zrcadlí aktuální společenský trend, kdy děti tráví čas před monitorem počítače či jiného podobného zařízení a rodiče upřednostňují kariérní růst před časem stráveným se svými potomky. Prostřednictvím dějové linie jsme svědky toho, kam až to může vést. U dětského hrdiny Colta v teenagerském věku vidíme problém se socializací. Jeho jediný svět je virtuální a nechodí ani do školy. O výuku Colta se má starat jeho matka Naomi. Naomi je schopná bioložka a také Colt je chytrý, dá se říci, že Colt je génius, neboť dokáže programovat virtuální reality, které si jiní lidé vůbec neumí vybavit. Vztah Colta a jeho matky je specifický. Colt si dovolí tajně poslat průlomové vědecké papíry své matky na biologickou konferenci v New Yorku, což vyvolá napínavý sled událostí. Věci se zkomplikují, když Coltův otec přijede za svým synem a ex-manželkou, jež představuje hrozbu pro národní bezpečnost. Víc již z děje prozrazovat nechci.
Myslím, že rodiče by si mohli vzít z této knihy poučení, že v zájmu vývoje celé společnosti a kvality života svých dětí je žádoucí dětem věnovat pozornost a omezovat čas, který dětí tráví na sociálních sítích atd. U Colta, jenž je introvert a evidentně také autista, zástupce kategorie extrémně inteligentní asociál, si povšimneme obtížného navazování vztahu s opačným pohlavím. Dá se říci, že Colt má nevýhodu i v tom, že je jediné dítě svých rozvedených rodičů, a tudíž ochuzen o sourozenecké vztahy.
I když je thriller obšírný – rozsah se blíží 600 stranám, v překladu paní Marie Dupalové se čte moc dobře.
Děkuji nakladatelství MOBA za poskytnutí recenzního výtisku.

Komentáře (0)

Přidat komentář