Sláva přichází a odchází. Neblahá pověst je věčná.

recenze

Na porážku (2018) 4 z 5 / knihamouder
Na porážku

V bohaté londýnské čtvrti je nalezena vyvražděná rodina, včetně psa. Nejmladší z dětí se však pohřešuje. Vrah si zvolil velmi brutální metodu popravy a ke svému činu si vybral dobu, kdy se lidé těší na nové začátky a dávají si naivní předsevzetí.
Policie musí na nový rok zahájit vyšetřování a vyhlásit pátrání po malém chlapečkovi.
Na první pohled se zdá, že rodina měla vše, po čem kdy toužila a jejich štěstí by jim mohl leckdo závidět. Možná, že šlo jen o klam… Objeví detektiv Max Wolfe skrytá tajemství, která by mohla vést k vraždě?

Kniha je velmi čtivá, i když obsahuje brutální činy. Nevím, zda mě více šokoval zločin spáchaný na celé rodině v době, kdy se slaví konec roku a lidé čekají lepší zítřky, způsob popisu usmrcení rodiny, trestné činy páchané na dětech nebo vědomí, že se tyto zločiny skutečně dějí.

Detektiv Wolfe mi byl celkem sympatický. Vedle své profese se čtenáři představí rovněž jako single rodič. S výchovou dcery to nemá vůbec jednoduché. Musí řešit různé dětské bolístky, hlavně ty na duši. A co teprve takové nedovařené manželství...

Wolfe se vydává po vrahových stopách. Během vyšetřování střídá svět chudých a bohatých. Zdá se, že nebezpečí čeká na každém rohu. Na jedné straně je nebezpečná tlupa bránící bývalého zločince, na druhé organizovaná skupina obchodující s drogami, prostituce, pedofilie a obchod s bílým masem.

Zločiny mě vyvedly z míry, sledování děje mě celkem bavilo. Jediné, co mi na knize vadilo, bylo nereálné chování detektivů při zásazích. Ač věděli, že je čeká velké nebezpečí, přesto vstupovali do akcí bez posil a s nepochopitelnou naivitou. Brzké návraty do práce po těžkých zraněních mi šly též proti srsti.

Tony Parsons mě přivedl na zajímavou úvahu o zločincích (důvod ke spáchání vraždy, zabij nebo budeš zabit, jak se společnost staví k odsouzenému, který si svůj trest již odpykal…).

Kniha se mi líbila a mohu ji doporučit milovníkům brutálních detektivek.


Na porážku Na porážku Tony Parsons

Na Nový rok je v bohaté londýnské čtvrti jedna z rodin nalezena mrtvá. Někdo je odpravil jateční pistolí jako dobytek na porážce. A jejich nejmladší dítě se pohřešuje. Při pátrání po vrahovi se odhalí, že podobná vražda se stala u... více


Komentáře (0)

Přidat komentář