Skvělý psycho- thriller

recenze

Vykrvácet (2019) / klarabooks
Vykrvácet

Nemám ráda krev, a protože se řídím tím, že člověk má činit i to, co je mu nemilé, vybrala jsem si k recenzi knihu s názvem „Vykrvácet“ od australského autora Michaela Robothama ve zdařilém překladu od Martiny Buchlové. Ano, česká verze plná přímé řeči od paní Buchlové se velmi dobře čte a je znát, že tato překladatelka svoji práci opravdu umí, což bohužel v dnešní době o každém překladateli nelze říci. Tento překlad do češtiny od mě dostává výborné hodnocení.
Byť autor Robotham je Australan, jeho psychologický thriller se odehrává v anglické vesničce. Vesnička je to věru poklidná, až do doby, kdy zde dojde k vraždě vysloužilého policisty Raye Hegartyho.
Tato vražda pak rozjíždí vlastní dějovou linii. Hrdina Joseph O'Loughlin, psycholog stižen Parkinsonovou nemocí, řeší případ Sienny, kamarádky své starší dcery, která čelí obvinění z vraždy svého otce Raye. Sienna sice tvrdí, že si vůbec nic nepamatuje, ovšem zdá se, že nemluví ve všem úplnou pravdu …
Nakonec i testy potvrdí, že na Sienně byla krev jejího otce. Není tedy žádný div, že thriller je plný akce a napětí.
Včera večer jsem knihu začala číst, a třebaže jsem byla unavená po pracovním týdnu, zvědavost překonala únavu a já četla až do pozdních nočních hodin. Dnes odpoledne, jak jsem vzala opět knihu do rukou, jsem ji nedokázala odložit.
Každý si z příběhu bere něco pro sebe. Na mě hluboce zapůsobily stránky o sebepoškozování dospívající Sienny. To je popsáno docela reálně, skoro až naturalisticky. Dělalo se mi zle jenom při představě takových útrap, které člověk dělá sám sobě. Vím, že sebepoškozování je problém i dnešní doby a myslím, že by to se této problematice měla věnovat větší pozornost.
Obdobně soudím, že více pozornosti by si zasloužil taky výzkum Parkinsonovy choroby, kterou trpí psycholog Joseph a choroba zasahuje do jeho života a vede k odloučení od ženy, kterou miloval dlouhé roky. Tak vážná nemoc dokáže udělat z funkční rodiny nebo z funkčního vztahu disfunkční. Protože Parkinsonova nemoc není žádné sci-fi, bylo bezesporu poučné přečíst si, jak se hrdina knihy s touto nemocí vyrovnává.
Z mého pohledu je „Vykrvácet“ velmi dobrý příběh, jehož charakteristickým znakem je vynikající charakterizace postav.
Jestli se chcete sami dozvědět, zda Sienna skutečně brutálně zavraždila svého otce Raye, musíte se ponořit do této knihy, která si čtenářský zájem oprávněně zaslouží.
Děkuji nakladatelství MOBA za poskytnutý recenzní výtisk.

Komentáře (0)

Přidat komentář