Škrtící funebrák

recenze

V mysli vraha (2019) 5 z 5 / a.k
V mysli vraha

Chicagská policie žádá o pomoc FBI při pátrání po sériovém vrahovi, který se zaměřuje na mladé ženy. Své oběti po smrti balzamuje a v naaranžovaných pozicích ponechává na veřejných prostranstvích na odiv kolemjdoucích.

K chicagskému místnímu oddělení je vyslaný zvláštní agent Tatum Gray. Hned na počátku je rozčarovaný neschopností místního profilovače a prosí šéfku o přidělení civilní forenzní psycholožky Zoe Bentleyové.
Zoe má dar. Dokáže se vžít do mysli vraha a představit si, co cítí. Mrtvé tělo vnímá jen jako soubor vodítek a indicií. Zároveň vidí věci z perspektivy oběti. Neumí to sice s lidmi, ale ve svém oboru je jedničkou.
Teď se zrovna snaží poskládat profily sériového dálničního vraha. Chicagský psychopat je pro ní ale velkou výzvou, proto odlétá urychleně za Tatumem do Chicaga. Policie musí vynaložit veškeré úsilí, aby dopadla nepolapitelného vraha dřív, než zabije další nevinnou ženu.

Oproti vyšetřovatelům, kteří naléhavě hledají sebemenší indicii k posunu při pátrání, má čtenář výhodu. Tomu je totiž dopřáno, aby sledoval počínání vraha v přímém přenosu. A tak máme možnost se velmi podrobně seznámit s myšlenkovými pochody samotného pachatele i s tím, jak si buduje svůj zrůdný vztah k obětem. Zatímco policie vůbec netuší, jaký má pachatel motiv, čtenářům budou pachatelovy úmysly brzy zřejmé a tím se umocní i vnímání celé jeho zvrácenosti.

Jako bonus dostáváme ještě jeden příběh. V něm se vracíme do dětství Zoe. Když jí bylo 14 let, v rodném městečku Maynard byla zavražděná sestra její kamarádky. Už tehdy se Zoe začala zajímat o myšlení masových vrahů a projevil se její zvláštní talent. Brzy taky přišla s vlastní hypotézou.

Postavy agenta Tatuma a psycholožky Zoe nemohou být více odlišné a přesto vytváří velmi symbiotickou pracovní dvojici.

Zvláštní agent Tatum Gray je chytrý a umí dobře analyzovat kroky pachatelů, i když má diskutabilní průběh své policejní kariéry. Třešničkou na dortu je jeho osobní život. Žije s dědou, který se chová jako puberťák a vše si řeší po svém. Staříkovy eskapády by umořily i osla. O nic lehčí to nemá ani s dalším členem domácnosti, sebestředným kocourem Zrzkem, který vždy dokáže dát neotřelým způsobem jasně najevo svůj názor. Na části, které se věnují vhledu do Tatumovy domácnosti, se budete moc těšit, jsou zábavné a úplným protipólem zbytku knihy.

Detektivka se výborně čte. Od prvních stránek zaujme svižně plynoucím dějem bez zbytečných odboček. Prolínání vyšetřování s aktivitami samotného psychopata udává rychlé tempo a pozadu nezůstává ani plnohodnotná detektivní linka věnující se odhalování vraha ze Zoeina dětství. Situace okolo Tatumova dědy a kocoura jsou vtipné a originální. V momentech strávených s vrahem se vám bude až svírat hrdlo. A pak je tu ještě záhada hnědý obálek, kde pouze Zoe ví, co je jejich obsahem.

Kniha „V mysli vraha“ je prvním dílem z detektivní série s psycholožkou Zoe Bentleyovou a rozhodně vybočuje z šedého průměru ostatních žánrových kolegů. Už teď se zařadila do mých oblíbených detektivních sérií a s nedočkavostí budu vyhlížet další díl.
Moc doporučuji.

Komentáře (0)

Přidat komentář