Romeo a Julie za krvavé řežby

recenze

Klan (2019) / knihomolka_elka
Klan

Adriene Young napsala svou debutovou stand alone fantasy knihu pro mládež a zasadila ji do prostředí divokého severu, doby Vikingů. Nepochybně se v tomto případě jedná o dobrý tah na branku, neb ohlédneme-li se, co nám young adult literatura přináší, Vikingové to rozhodně nejsou.



Ve své knize probouzí k životu dva klany. Klan Asků – rodiště naší hlavní sedmnáctileté hrdinky Eelyn a jejího bratra Iriho, dále pak Klan Riki představující odvěké nepřátele Asků. Každých pět let se tyto dva klany společně utkají na bitevním poli v Aurvangeru na počest svých bohů, jež jsou odnepaměti v rozporu. Při jedné takové bitvě umírá Eelynin bratr Iri a po vzoru svých předků se těší do Sólbjorgu představujícího v knize jakousi Valhalu. Život v divočině plyne dál a Eelyn se musí naučit žít bez bratra. V boji jej nahradí její kamarádka Mýra a dalo by se říci, že se postupně vše navrátí do běžných kolejí, dokud neuplyne dalších pět let a klany se opět nesetkají na bitevním poli Aurvangeru…

„ A najednou jako by mi nohy přimrzly k zemi. Byla jsem jako led v řece, jako sněhový převis na horském úbočí… A pak jsem koutkem oka zahlédla, co jsem celou dobu hledala. Na moment jsem se zastavila, srdce jsem měla až v krku. - Iri - "

Když Eelyn v bitvě zahlédne svého bratra Iriho nemůže uvěřit, že se nejedná jen o jakýsi božský přelud. Nicméně Iri tu je, ale jak je to u všech čertů možné?

Tohle severské young adult fantasy mi prostě zrovna sedlo do nálady, takže byť se nejedná o příliš propracovaný příběh, prostě se mi to líbilo. Kniha předkládá nenáročný příběh vikingského Romea a Julie, pohladí na dušičce nejen milovníka panenské přírody, divokých Vikingů ale i mladičké lásky. Prostě pohodová knížka na zachmuřené zimní odpoledne. Děj knihy je velice jednoduchý a předvídatelný. Když by autorka knihu chytře nezasadila do neotřelého prostředí, jednalo by se vlastně o docela tuctový příběh, i přesto mi to překvapivě nevadilo. Díky jednoduchému stylu vyprávění stránky doslova mizí pod rukama a nejednou jsem se přistihla, jak se usmívám a doufám, že to skončí hezky.

Co mě však možná i naštvalo je anotace knihy, která svým způsobem vyzradí celý obsah knihy. Na knize bych ocenila více popisných pasáží, vzhledem k potenciálu kouzelné severské krajiny mi to zde prostě trochu chybělo, ale dá se to knize odpustit, neb se jedná právě o young adult literaturu, o které je povšechně známo, že se popisy prostředí příliš nezabývá.

Co mi však v zásadě vadilo, je množství chyb, které se v knize vyskytuje. Young adult literatura tedy knihy pro mládež představují svým způsobem podprahově vzdělávací a výchovnou literaturu pro mladé, když se však v knize téměř na každé straně nachází nějaká chyba, ať už gramatická, nebo stylistická k čemu tedy tato literatura vzdělává? K citu pro mateřský jazyk rozhodně ne. V tomto ohledu by se měla nakladatelství věnující se této literatuře hluboce zamyslet. Volba překladatele, který není schopen napsat větu v českém slovosledu, je více než nešťastná a nemluvě o práci editora.

Abych to tedy shrnula. Jedná se po pohodovou četbu pro nenáročného čtenáře. Snoubí tématiku, přátelství, lásky, víry, sounáležitosti a přírody. Rozhodně má tématika v tomto ohledu větší potenciál než kniha nabízí, nicméně nejedná se také o nic strašného. Díky velice prostému stylu vyprávění ji zhltnete doslova na posezení. Není to ten typ literatury, co by člověka dostal do kolen, ale je to fajn kniha pro příjemný den.


Klan Klan Adrienne Young

Příběh plný odvahy a dobrodružství v nelítostném světě vikingů. Eelyn celý svůj život bojuje proti odvěkému nepříteli – klanu Riki. Když na bitevním poli zahlédne svého bratra, kterého viděla před pěti lety umírat, nevěří vlas... více


Komentáře (0)

Přidat komentář