Resty z minulosti

recenze

Případ G (2019) / lada.ladislav
Případ G

Severská krimi už dávno není zastoupena jen autory jako je Jo Nesbø. Pokud máte tento žánr rádi, určitě znáte muže jménem Håkan Nesser. Tento spisovatel má na svém kontě již úctyhodné množství knih. Vždy mám trochu obavy, jaký asi bude další příběh, který takový autor vytvoří? Nebude se opakovat? Dokáže si pořád udržet vysokou laťku a hlavně bude i tentokrát jeho dílo napínavé od začátku až do samotného konce? Opět se mi potvrdilo, že u tak výborného autora detektivek, kterým Håkan Nesser bezpochyby je, jsou veškeré takové obavy naprosto zbytečné.

Tentokrát jsem měl tu čest přečíst si Håkanovu novinku s názvem Případ G. Pokud autorovy knihy znáte, tak se vám snad bez větších problémů vybaví, o co vlastně jde. Samozřejmě: hlavním hrdinou je opět komisař Van Veeteren, kterého čtenáři již dobře znají z jeho předchozích knih. Jistě také víte, že tento muž je v řešení svých případů velmi úspěšný. Ale jeden případ kdysi vyřešit nedokázal. Případ G. Tehdy byla na dně vypuštěného bazénu nalezena mrtvá žena. Komisař dokonce ví, kdo je za její smrt zodpovědný. Jenže nikdy se mu to nepodařilo prokázat. Teď se ovšem zdá, že přicházejí světlejší zítřky a spravedlnost se přece jen dostává ke slovu. Jak to tedy nakonec s jeho jediným nevyřešeným případem dopadne?

Je jedna věc, kterou mám na autorových knihách moc rád. Jsou to skutečně klasické detektivky. Žádné thrillery. Své příběhy drží v určitých mezích a tyto stanovené hranice striktně dodržuje. Nemám moc rád knihy, kde je už vše přehnané a ve kterých naleznete sáhodlouhé popisy, z nichž se vám tak akorát zvedá žaludek. Toho se tady nemusíte bát, důraz je totiž opravdu kladen hlavně na vyšetřování a způsob, jakým komisař postupuje a přemýšlí. Určitě vás také pobaví řada vtipných dialogů, které jsou dobrým osvěžením celého příběhu.

Mám dojem, že tento autor se zlepšuje s každou další knihou. Jeho příběhy jsou opravdu velmi dobře vykreslené a napětí by se dalo krájet. To mě vždy u knihy udrží, dokud neotočím na poslední stránku. Håkan Nesser a jeho hlavní hrdina prostě mají vždy našlápnuto tím správných směrem.

Komentáře (0)

Přidat komentář