Repliky se vrací

recenze

Kopie (2019) / MilenneWaver
Kopie

Když se konečně dostali na svobodu, čekala Lyra, že budou moct konečně začít s Orionem nový život, takový, který nezahrnuje doktory, testy a život v kleci. Ale to se nestalo. Namísto toho se Lyřin stav začal zhoršovat, a ke všemu se objevili ti, kteří měli spojitost s bývalou Havenskou institucí. Podaří se Lyře a Orionovi vymanit se jednou provždy z jejich spárů?
Zatímco Lyra a Orion znovu utíkají před svou minulostí, Gemma a Pete se snaží vrátit zpátky ke svým životům. Ale copak to jde? Jen tak zapomenout na všechny ty hrůzy, kterých byli svědky? Gemmě nedá její svědomí spát. A tak oba vyráží zpátky za Lyrou a Orionem, s úmyslem jejich přátelům pomoci. Jenže to by nebyl zákon schválnosti, kdyby všechno proběhlo tak, jak mělo.

Knihy Lauren Oliver jsou obvykle naprosto jedinečné a originální a to série Replika jenom potvrzuje. Osobně jsem se vydání Kopie nemohla dočkat, protože si mě první díl prakticky hned od začátku získal a já si celý příběh nesmírně užívala. Otázkou je, bylo to stejné i u Kopie?

Lyra prodělala neuvěřitelnou změnu, co se její povahy týče. Dívka, která se brala jako věc, byla slabá a křehká, je dávno pryč. Namísto ní je zde dívka s neuvěřitelnou kuráží, která chce najít své místo ve společnosti a mít normální život. Sledovat vývoj téhle postavy během děje Kopie je naprosto úžasné a myslím si, že si její příběh budete užívat mnohem více než příběh Gemmy.

Gemma se naopak nezměnila vůbec. Stále je to odhodlaná a tvrdohlavá dívka, která by pro své přátele udělala cokoliv, ale stejně jako i předtím, jí to v tomhle díle přinese více škody než užitku. Gemma je jednoduše takový malér na problémy. A že těch bude v ději hromada.

Děj se tradičně dělí na dvě dějové linky, Lyřinu a Gemminu. Rozdíl mezi Kopií a prvním dílem je, že zatímco v předchozím díle jste kvůli tomuto způsobu psaní často četli určité pasáže dvakrát, tady je to spíše výjimkou než-li pravidlem. Cesta Lyry a Gemmy se tu totiž střetne pouze párkrát a musím uznat, že mi to přišlo mnohem lepší, než když se jejich cesty neustále křížily jako v prvním díle.

Styl psaní, jakým Lauren Oliver píše je jedna z věcí, díky které její knížku čtu s takovou oblibou. Nepoužívá nijak zbytečně složitý styl, má jednoduchou slovní zásobu a to pro podobný příběh naprosto stačí. Třešničkou na dortu je navíc i to, že v knize nenajdete prakticky žádné výplňové scény, kterými by se snažila si děj protáhnout. Naopak, těšit se můžete jenom na akci a odhalování zbylých tajemství, které po sobě tajemný výzkum Replik zanechal.

I když jsem se zpočátku obávala, že se mi Kopie příliš líbit nebude, protože první díl nasadil vysokou laťku, mýlila jsem se. Kniha se mi líbila stejně jako první díl a její příběh jsem si užívala od začátku až do konce. Takže pokud se vám první díl líbil, jsem si jistá, že ani z druhého nebudete zklamaní. Celkově vzato, sérii Replika ráda doporučím všem, kteří si rádi přečtou nenáročnou četbu se špetkou romantiky a s jedinečným námětem.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a Albatros Media.

Komentáře (0)

Přidat komentář