Putování lovce

recenze

Lovcovy zápisky (2018) 4 z 5 / knihamouder
Lovcovy zápisky

Kniha Lovcovy zápisky představuje soubor pětadvaceti povídek. Název díla se může zdát mylný, protože v knize o samotném lovu najdete pramálo stránek.

Ivan Sergejevič Turgeněv psal povídky původně pro časopis
Sovremennik, až mnohem později byly povídky vydány také v knižní podobě.

Děj se odehrává v první polovině devatenáctého století v zapadlých oblastech ruského venkova. Stránky odráží lovcovo putování po krásné krajině. Na cestě za lovem dochází k setkání lovce s ostatními postavami. Zde autor zachycuje typický charakter ruských venkovanů.
Čtenář má možnost nahlédnout do duší mnoha postav a seznámit se s jejich osudem i samotným vzhledem.

Uchvacující popis tiché krajiny vás jistě omráčí. Turgeněv měl neuvěřitelnou schopnost vnímat přesný obraz, ať už postav nebo samotného okolí. Překvapila mě citlivost, která z díla čiší. Zdá se, že je většina postav smířena se svým tragickým osudem. Bolest lidí je vyvážená půvabem okolní přírody.

Povídky jsou napsané autenticky a stručně. Přesto vám předají neuvěřitelnou sílu vnímání pocitů, myšlenek a dojmů ostatních lidí.

Kniha měla ve své době příznivé ohlasy a významně přispěla ke zrušení nevolnictví. Stále patří mezi nejznámější díla klasické ruské literatury a vychází v mnoha jazycích.

Máte-li rádi povídky zachycující krajinu a osudy lidí (z ruského prostředí v devatenáctém století), začtěte se do této knihy. Určitě nebudete litovat.




Knihu vydalo nakladatelství Knihy Omega a lze ji zakoupit v knihkupectví Knihy Dobrovský.

Komentáře (0)

Přidat komentář