„Prostředníček“ z trilogie

recenze

Tichý zabiják (2018) / Joseef
Tichý zabiják

Mokrou rybu z pera Volkera Kutschera v překladu Tomáše Butaly jsem si koupil na základě jejího názvu. Spojení „Mokrá ryba“ na mě zapůsobilo zřejmě i díky mému koníčku – rybaření a taky jsem se vůbec nerozpakoval a knihu vzal s sebou jako společníka k rybníku, kde jsem sice neměl žádný kapří úlovek, ale velký čtenářský zážitek.
Když se tedy vyskytla možnost recenzovat druhý díl této trilogie s názvem „Tichý zabiják“, neváhal jsem a po přečtení tohoto titulu musím konstatovat, že nelituji. Volker Kutscher se pro mě stal přesvědčivým německým autorem. Jeho komisař Gereon Rath je opravdu zajímavá figurka a čtení s takovým hrdinou je naprosto skvělé.
Kutscher popisuje chytlavě události na začátku 30. let ve Výmarské republice a mně se tak odhalila spousta informací, které jsem do té doby nevěděl. Jelikož Volker Kutscher je aktuálně žijící autor, musím obdivovat jeho přehled o historickém vývoji v Německu, který se evidentně opírá o jeho někdejší studia germanistiky, filozofie a dějin na univerzitě ve Wuppertalu.
Hlavní pozornost přitom klade na kriminální případ, jenž velmi dobře znázorňuje charakter a životní pocity tehdejší doby.
Vlastně mě nenapadá žádný jiný detektivní příběh zasazený v historickém pozadí, který by mohl konkurovat „Tichému zabijákovi“.
Stejně jako v prvním dílu trilogie poznáváme i v této části berlínskou uměleckou scénu, která nese prvky dekadence a arogantnosti.
Jediné, co mi nejevilo zrovna reálné, je chování komisaře Ratha, neboť si nedokážu dost dobře představit, že by si někdo mohl v roce 1930 dovolit vystupovat proti svým nadřízeným. To se mi opravdu zdá trochu nepravděpodobné.
Jsem si ovšem jist, že ten, koho zajímá dění v Německu ve třicátých létech a výmarské době a miluje napínavé krimi, přijde si v této knize na své.
Na základě potenciálu Volkera Kutschera (dobré dialogy, přesvědčivý popis prostředí Berlína) očekávám opět dobré krimi jako závěr trilogie a tento třetí díl s názvem Goldstein, který má nakladatelství MOBA v české jazykové mutaci vydat, bude můj „must have“ kousek. Nakladatelství MOBA patří poděkování za to, že nám českým čtenářům přináší to nejlepší z tvorby současných německých autorů.


Tichý zabiják Tichý zabiják Volker Kutscher

Berlín 1930. Smrt zbožňované herečky Betty Winterové přivádí Gereona Ratha do berlínských filmových ateliérů. Mladý kolínský komisař působící na berlínském oddělení vražd brzy pozná stinné stránky hvězdného prostředí a je svědkem ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář