Kvalitní česká detektivka

recenze

Vražedkyně (2020) / Joseef
Vražedkyně

I když ZELENÁ ŘADA detektivek od nakladatelství MOBA zůstává, časy se mění. Zatímco jsem dosud žil v názoru, že účty na facebooku mají lidé a různé organizace, dnes jsem se přesvědčil, že i knihy mohou mít své facebookové stránky. Narazil jsem totiž na https://www.facebook.com/knihavrazedkyne a po prvotním překvapení to hodnotím jako fajn nápad. Protože skoro všechno (snad kromě porodu a smrti) se odehrává online a lidé jsou drženi v korona modu ve svých příbytcích a tráví značnou část času zíráním do monitoru nejrůznějších aparátů, může facebooková stránka knihy oslovit i četné uživatele této sociální sítě.
Navíc tato facebooková stránka je docela slušně udržována. Mě osobně například zaujala informace, že původně se rozhodovalo mezi dvěma obaly knihy a nakonec byl zvolen obrázek, který mám i já nyní ve své knihovničce. Osobně tuto volbu schvaluji, z dvou nabízených variant se mi líbí více.
Na internetu jsem taky následně našel nabídku na záložku do této knihy. Na základě této nabídky záložky mě napadlo, že si mohu sám vyrábět záložky do knih. Mám barevnou tiskárnu a foliovačku a nebude to problém udělat si originální záložky do každé knihy, což určitě ocení i moje máma, která si ode mě knihy půjčuje.
Nyní již k detektivce Vražedkyně. Název jest zvolen výstižně a na milovníky thrillerů a detektivek může působit jako magnet. Čtenáři, kteří rádi čtou o mordech, si s trojnásobnou vraždou přijdou na své.
Já sám jsem chlap a žádný "měkkouš", ale vraždy malých dětí mě nikdy nenechají v klidu. V této knize bylo sice miminko zavražděno šetrnějším způsobem než dva dospěláci, ale nic to nemění na tom, že i dítě bylo zavražděno.
Maminka kriminalisty Martina Tůmy, který necelý rok pracuje u českobudějovické kriminální policie, mi připomíná moji maminku, která ve mně také pořád vidí malého chlapečka, o kterého se musí starat.
Za zmínku stojí, že autor Kohout nedělá z kriminalistů supermany, ale přiznává, že se Tůma u této trojnásobné vraždy, která byla jeho první vyšetřovanou, pozvracel. Holt i kriminalisté jsou jenom lidi.
Miluji Česko a detektivka mi připomněla, že jsem ještě nikdy nebyl v Soběslavi, kde se příběh odehrává. Až skončí covidová opatření, moc rád se do tohoto historického města v Jihočeském kraji vydám, ale doufám, že tam bude klidněji než v knize.
Celkové hodnocení: kvalitní téma, dobře zpracované, bravurní popisy i dialogy.
Jediná rada: nedoporučuji číst před nedělním obědem, který zahrnuje maso. (Tak to tedy aspoň zapůsobilo na mě.)

Letošní Ježíšek mi "naježil" pět knížek. Od MOBY je tam "Dobrý důvod k vraždě" od Ladislava Berana, kterého mám rád, a protože Silvestr bude letos komorní, nechávám si tohoto "zelenáčka" od MOBY na Silvestr a Nový rok.

Komentáře (0)

Přidat komentář