Historie hradu Landštejn

recenze

Na zemské stezce (2020) / Joseef
Na zemské stezce

Protože miluji Českou republiku a poznávání historických, duchovních a technických památek, muzeí i přírodních atraktivit v Čechách, na Moravě a Slezsku, uzavření hranic z důvodu vycestování do ciziny mi vůbec nevadí. To, že se nemůže jezdit na výlety po naší zemi, mě ale vůbec netěší.
Zříceninu hradu Landštejn v České Kanadě, o které pojednává kniha „Na zemské stezce“, jsme navštívili před několika lety. Vybavuje se mi mohutný hrad, krásný výhled na okolí a vazba tohoto hradu na Přemyslovce.
O věcech, které mě zaujaly, si i rád počtu. Nemohl jsem tedy odmítnout román z první třetiny 13. století, v němž se proplétá realita s fikcí, a který líčí okolnosti vzniku hradu Landštejn.
Autor Martin Nesměrák je mi neznámý, setkávám se s tímto jménem poprvé. Zdá se, že psát umí. Popisy jsou barvité a prožívám děj jako life.
Trochu mě překvapil přehled postav románu na začátku knihy, ale stejně mně moc nepomohl. Postav bylo na můj vkus snad až moc a musel jsem se na některé stránky i vrátit, abych pochopil souvislosti.

Oceňuji spisovatelovu tvorbu vět. „Mraky se líně převalovaly“ – taková věta se opravdu příjemně čte.

Adalrik ze Sichelbachu alias Odo je hlavní postavou románu. Jeho role je velení denní hlídky. Společně s ním poznáváme vzdálené i blízké okolí dnešního Jindřichova Hradce, jenž se tenkrát nazýval Nova Domus. Nova Domus a skoro celé jižní Čechy byly pod nadvládou rodu Vítkovců.
Mě osobně bavilo octnout se v době Vítkovců a zvládl jsem nakonec i ten velký počet postav vystupujících v knize.
Děkuji nakladatelství MOBA za poskytnutí recenzního výtisku.

Komentáře (0)

Přidat komentář