Tři bravurní detektivky

recenze

Falešná kočička (2012) / Joseef
Falešná kočička

Když se chci od srdce zasmát a odreagovat, tak si pustím nějaký film s Vlastou Burianem. Mezi mé oblíbené filmy s panem Burianem patří Falešná kočička aneb Když si žena umíní, což je film z roku 1926, a protože je tento film mojí srdcovkou, tak jsem byl zvědav, co se skrývá pod názvem knižního titulu "Falešná kočička" od současné spisovatelky Nadi Horákové, již jsem si oblíbil jako spoluautorku scénářů televizního seriálu Policie Modrava.
Po přečtení výše uvedené knihy rád prezentuji mé hodnocení, že Falešná kočička od paní Horákové se mi líbila jako literární počin stejně jakožto film s Vlastou Burianem, byť tento je z jiného soudku. Slovní spojení "Falešná kočička" je pro mě synonymem kvalitního odreagování se pro volný čas ...
Nedávno se na jedné mladé dvojnohé falešné kočičce "spálil" jeden můj movitý kamarád - podnikatel. Zařídil z velké lásky, která byla evidentně jenom jednostranná, mladé kočičce byt a mladá kočička ho poté "pustila k vodě". Mně ho bylo svým způsobem líto, ale už dopředu jsem tušil, že tak dopadne ...
Ostatně i tři detektivní příběhy v knize Falešná kočička pojednávají o mladých dívkách a movitých pánech. Ocitáváme se v druhém největším městě naší země, v Brně. Vraždy představují interesantní zápletky. Jakou roli hraje ve vraždách třeba krásná Marcela, která pracuje jako návrhářka luxusního prádla? Před nadporučíkem Adamem Vonkou je nelehký úkol. Vyšetřovací tým je spojující prvek všech tří příběhů. Vlastní vyšetřovatelé se mi jevili jako sympaťáci, žádní bohové, ale lidé s lidskými chybičkami a nedostatky. Kdybych mohl, sám bych šel do restaurace Falešná kočička a seznámil se s vyšetřovateli osobně.
Falešná kočička je charakteristická napětím a čtivostí, čemuž napomáhá četný výskyt dialogů mezi jednotlivými aktéry.
Pokud by vyšla Falešná kočička číslo 2, rozhodně bych neváhal a pořídil si ji. Toto druhé vydání si určitě rád ještě minimálně jedenkrát přečtu.
Knihu mohu doporučit všem, jež mají chuť zahrát si na detektiva a snažit se odhalit vrahy ... Mě osobně to bavilo a děkuji nakladatelství MOBA za tento recenzní výtisk.

Komentáře (0)

Přidat komentář