Případ mrtvého krále

recenze

Případ mrtvého krále (2020) / max0502
Případ mrtvého krále

Další díl série historických detektivek z období Velké Moravy autora Stanislava Češky, který vydalo nakladatelství Moravská Bastei MOBA v roce 2020. Kniha má celkem 105 kapitol a 227 stran. V závěru knihy je historická poznámka s popisem, jak to asi bylo, co je fakt a co je fikce.
Tento historicko-detektivní příběh se odehrává roku 894 a hlavními hrdiny jsou kníže Slavomír a viking Erik. V úvodních 8 kapitolách autor rekapituluje předchozí příběhy a události, vzpomíná na manželku Ladu, přítele Erika i Metoděje.
Tentokrát stojí před Slavomírem a Erikem zapeklitý úkol. Kupec Bojata se vrátí z obchodní cesty se zprávou, že Arnauf chystá vraždu krále Svatopluka a knížete Slavomíra ve Slavomírově Veligradu v období měsíčního trhu. Ale není sám, kdo touží po pomstě a je na Slavomírovi a Erikovi vypátrat, kdo je za útokem na krále a chystá se k další vraždě. V ohrožení je nejen kníže Slavomír, ale i následník krále kníže Mojmír.
Při pátrání po vrahovi krále však Slavomír s Erikem zjistí, že těch, kteří chtěli krále zabít je víc. A rozbíhá se příběh. Knížete Slavomíra mají přátelé i nepřátelé v úctě pro jeho spravedlivé a čestné jednání, v tomto příběhu se projeví i jeho velkorysost.
Příběh je čtivý a líbí se mi, že si autor stále drží stejnou úroveň příběhu, neopakuje zápletky a chronologicky pokračuje v historickém období dál. Jak sám píše, je historikem laikem, a přestože je příběh fiktivní, je doplněn poznámkami pod čarou, kde jsou odkazy na dnešní názvy míst, kde se odehrává děj, o archeologických nálezech, detailních popisech oděvů a doplňků, ozdob nebo v tomto příběhu například luků. Čtenář si představí slovanské hradiště, či šperk, sponu na opasku. Líbí se mi, že autor vychází z historických faktů a archeologických výzkumů. Čtenáře tímto ale nepoučuje, naopak vlídně rozvíjí fantazii, jak fungovala hradiště na Velké Moravě, až má čtenář chuť tyto místa navštívit.
Kniha má formát A5, je tak akorát do ruky i do tašky na cestu.
Poutavý příběh, který má spád, nenudí do konce a čte se moc dobře.

Komentáře (0)

Přidat komentář