Případ Aleny Struskové

recenze

Případ Aleny Struskové (2021) / max0502
Případ Aleny Struskové

Kniha Petra Eidlera s názvem Případ Aleny Struskové bylo moje první setkání s tímto autorem. Vydalo ji nakladatelství Moravská Bastei MOBA v roce 2021. Kniha není rozdělená do kapitol, ale do dní příběhu od 3. dubna do 17. dubna 2020 a má 307 stran. V závěru knihy jsou poznámky.
Příběh začíná ve chvíli, kdy zmizí Alena Strusková. Judita Bergerová za Židovskou obec v Praze požádá soukromého detektiva – vypravěče příběhu o pomoc s jejím nalezením. Matkou Aleny Struskové byla Elsa Černá, která poslední roky války strávila v Terezíně a byla židovka. V Terezíně otěhotněla a nikdy nepotvrdila, kdo je otcem Aleny. Děj knihy je o hledání zmizelé Aleny Struskové, která celý život hledala svého otce.
Soukromý detektiv, který v celém příběhu zůstává anonymním vypravěčem se na židovské obci setká s německým studentem Kurtem. Ten v Praze pracuje jako dobrovolník a sbírá materiál pro svoji diplomovou práci. Když se najde zavražděný soused Aleny Erich Goldreich v jejím bytě, tak se vypravěč-detektiv a Kurt rozhodnou Alenu hledat.
Kurt se s Alenou znal a jednou ji vezl na chalupu – Konírna blízko Karlových Varů. Oba doufají, že Alenu najdou, ale místo ní jsou v Konírně její děti žijící v Německu Anna a Jan. Objeví se tam i bratři Karel a Ludvík Michálkové, synové Alenina otce a její nevlastní bratři.
Alenu nakonec najde policie ve stodole. Co vypadá jako sebevražda s dopisem na rozloučenou, je nakonec vražda.
Do vyšetřování se zapojí pražská kriminálka a Kurtova přítelkyně Selma. Major Hackenschmied žije s partnerkou detektiva – vypravěče a jeho syna.
V poslední třetině začala mít kniha spád a kostlivci lezli ven. Líbilo se mi, jak se autor vypořádal s vyšetřováním v době koronaviru a s ním souvisejících omezeních.
Za mě lepší průměr. Preferuji poznámky pod čarou, určitě je to pro čtenáře pohodlnější, než listovat na konec knihy.


Případ Aleny Struskové Případ Aleny Struskové Petr Eidler

Alena Strusková se narodila bezprostředně po skončení druhé světové války, její matka byla až do osvobození vězněna v terezínském ghettu a nikdy dceři neřekla, kdo je jejím otcem. Po matčině smrti začne Alena horečnatě pátrat po o... více


Komentáře (0)

Přidat komentář