Princeznou i čarodějkou

recenze

Krvavý lístek (2020) / MilenneWaver
Krvavý lístek

Být čarodějkou v zemi, ve které se ženy běžně ocitají na hranici, to pro princeznu Aurélii není zrovna ideální. Ale zatím měla štěstí. Ačkoliv jí společnost z čarodějnictví osočovala a obracela lidi proti ní, zůstávala v bezpečí. Až do jednoho osudového dne. Kvůli zradě z řad svých známých, je nucená uprchnout z domova, a ukrýt se v Achlevě, království, ve kterém se měla stát královnou. Ale ani tady nezůstává dlouho v bezpečí. Protože zlo proniklo i do Achlevy a Aurélii a jejím přátelům nezbývá, než ho zastavit.

Krvavý lístek je začátkem nové fantasy série, která má celkem jasný potenciál k tomu, aby uchvátila i širší skupinu čtenářů. V některých částech je zápletka knihy skvěle vymyšlena, a bonusem určitě je, že se autorka nebojí postupného zabíjení postav. Také mě překvapilo, v kolika chvílích mi přišlo, že se kniha vymyká kolonce "young adult", protože působí mnohem dospěleji. Ale na druhou stranu má i své chyby a scény, které jsou pro "young adult" jako vyšité. Proto je také můj názor na knihu tak rozporuplný.

V roli hlavní hrdinky se tentokrát seznámíme s Aurélií, princeznou, které ani zdaleka nevadí bojovat za to, co je správné, nebo za to, co ochrání její milované. Bezesporu se jedná o dost silnou, ale i tvrdohlavou postavu, která si myslí, že všechno zvládne sama. A právě kvůli tomu se také několikrát dostane do opravdu ošklivých potíží. Naštěstí jde u ní jasně vidět, že se její charakter postupně mění a vyvíjí. Proto se nebojím říct, že i kdyby vám zpočátku její postava nevyhovovala, v průběhu knihy se to snadno může změnit.

Těšit se můžete i na vedlejší postavy, kterých není zrovna málo, ale výhodou je, že přibývají postupně, takže si je velmi snadno zapamatujete. Plusem určitě je i snaha autorky o to, aby jejich charaktery prohloubila a v některých případech jim i přidala tajuplnější nádech. Jen se jí to nepodařilo u všech. Zatímco u některých se autorce podařilo úspěšně skrýt kým skutečně jsou, a vy to odhalíte až na konci, u jiných nebude mít čtenář problémy s tím, aby si jejich roli domyslel.

Dějová linka Krvavého lístku se dělí do několika částí, a rovnou vám mohu říct, že tou nejlepší je až samotný konec. Nebojím se říct, že by začátek mohl dost čtenářů odradit. Téměř nic se v něm nestane, je nezajímavý, nudný a pouze popisující Auréliinu cestu z jejího domova do Achlevy. Což by samo o sobě špatné nebylo, kdyby to nebylo zbytečně natažené do sto stran. Ale nevěšte hlavu! Druhá část zbytek knihy celkem slušně zachraňuje, přijde čas i na příchod nových postav, zvratů a objevení, které prohlubují znalosti o světě, ve kterém se kniha odehrává. A to pokračuje až do samotného konce. Tam na čtenáře čeká hned několik důležitých odhalení, a i když je většina poměrně předvídatelná, věřím tomu, že minimálně v jedné věci autorka čtenáře překvapí. Za což si u mě získala malé plus.

Autorčin styl psaní je jednoduchý, nemusíte v něm hledat žádné složitosti a je jasně vidět, že je určen zejména mladším čtenářům. To se i dost podepisuje na čtivosti, která knize, až na zmiňovaný začátek, určitě neschází. A pokud si stále nejste jistí, zda se do knihy pustit, ještě mohu zmínit jednu věc. Konec je dle mého názoru uzavřen tak dobře, že jde kniha snadno brát jako jednodílovka, nikoliv jako série. Takže pokud se bojíte právě toho, že by děj končil buď nějakým zvratem, nebo byl uříznutý, bát se nemusíte. Pokud nebudete mít velké nároky, knihu si užijete i bez pokračování.

Krvavý lístek hodnotím jako průměrné fantasy, které čtenáře nezklame, ale na druhou stranu ani neohromí. Určitě se jedná o knihu, která má velký potenciál, proto jsem také dost zvědavá na pokračování, u kterého věřím, že bude ještě lepší.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a Albatros Media.

Komentáře (0)

Přidat komentář