Příchod věčné noci

recenze

Karmínové pouto (2018) / MilenneWaver
Karmínové pouto

V bezpečí nejste nikde, protože Velký hvozd si vás najde všude. Stačí jen troška neopatrnosti, to sebemenší zaváhání a má vás ve svých spárech. Rachelle o tom ví své. Sama za svou chybu zaplatila velkou cenu, ale od té doby se snaží věci napravit. Třeba i tím, že se pokusí zachránit svět.

Co se týče postav, v téhle knize na ně příliš nenarazíte. Objevuje se zde zhruba pět postav včetně Rachelle, z nichž ani většina není příliš detailně popsaná, což je velká škoda. Rozhodně jde vidět, že prioritní byla pro autorku hlavní hrdinka. Takže se nemusíte bát, pokud se těšíte na nějaký temný a strastiplný příběh, získáte ho alespoň u ní.

Musím přiznat, že má očekávání nebyla nijak vysoká, když jsem začínala Karmínové pouto číst. Čekala jsem něco podobného jako byla Krutá krása - zkrátka něco skvěle vymyšleného, ale špatně zpracovaného. No, v tomhle mě kniha mile překvapila. Protože nic takového se tu díkybohu nestalo, rozhodně ne v takovém rozsahu.

Zápletka knihy je dobře vymyšlená, má hlavu i patu a nic jí nechybí. Líbí se mi i spojení akčnosti a tajemných scén s pátráním po legendárním meči. Ale co mi v knize skutečně nesedělo, byla romantická zápletka. Nejde ani tak o to, že v knize byla, spíše o to, jakým způsobem jí autorka napsala. Zjednodušeně by se dala popsat jako hrstka klišé scén, kde je od začátku jasné, jak to mezi hrdiny dopadne. Čímž si u mě kniha okamžitě ztratila pár bodů.

Ale do jedné věci v téhle knize jsem se naprosto zamilovala - do prostředí. Svět Karmínového pouta je propracovaný i do malých detailů a nelze to říct jinak, než jako kouzelný. Třešničkou na dortu je podobnost s Francií, byť samozřejmě hodně upravenou.

Autorčin styl psaní si vás bez problémů získá už během několika prvních stránek. Píše svižně, zbytečně se nezdržuje nudnými pasážemi a ví přesně, čím může čtenáře zaujmout nebo překvapit.

Osobně mě Karmínové pouto potěšilo více než Krutá krása. Příběh je mnohem lepší, ačkoliv bych uvítala, kdyby byl děj ještě trochu rozvinutější, protože mi nepřijde, že by autorka dostatečně využila jeho potenciálu. Ale shrnutě vzato si myslím, že jako taková nenáročná fantasy jednohubka vám Karmínové pouto poslouží dobře.

3,5/5

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a Albatros Media.


Karmínové pouto Karmínové pouto Rosamund Hodge

Rachelle vždycky bývala obyčejnou vesnickou dívkou. Teta ji učila, jak se stát lesodějkou, aby mohla svou vesnici chránit před temnotou Velkého hvozdu. Při cestách z tetiny chalupy domů se však v lese často zatoulala pryč od bezpe... více


Komentáře (0)

Přidat komentář