Pravda tkví v detailu

recenze

Ledový dech (2019) 5 z 5 / a.k
Ledový dech

Pokračování osudů charismatického horala Jamieho Frasera a jeho manželky Claire, která se za ním vrátila z dvacátého století, začíná na jaře 1773. Krajem se šíří zprávy o vypalování domů, útocích a podobných nekalých událostech. Pokračují nepokoje, které ještě po rebeliích regulátorů zcela neustaly. Rozšiřují se obavy o možném vpádu indiánů z blízké Sjednané hranice.

Jamieho osada Fraserův hřeben v Severní Karolíně čítá už několik desítek rodin a připravuje se přijmout další skotské uprchlíky. Jamie zvažuje nabídku stát se prostředníkem vyjednávání mezi bílými a indiány, aby podpořil zájem Koruny k získání indiánů na svou stranu před očekávanou válkou. Jamie stojí před těžkým rozhodováním. Od Claire ví, co nejbližší budoucnost přinese a kdo ve válce zvítězí. Bude se muset zříct své loajality ke králi a ve jménu svobody hájit zájmy rebelů. Za tři roky Severní Karolína vyhlásí jako vůbec první kolonie svou nezávislost. Historicko-politické pozadí udává ráz i směr celého vyprávění a navozuje tu správnou dobovou atmosféru.

Společný život Jamieho a Claire provází jedna nečekaná událost za druhou. Jako by jim osud nepřál klid pro jejich velkou lásku, při které by mohli prožívat bok po boku radosti i starosti obyčejného života. Tentokrát je to lavina větších i menších dramat, kterým musí oba čelit a dotýká se nejen jich samotných, ale i dcery Brianny s manželem Rogerem a dalších obyvatel osady.

Opustíme-li historické pozadí, otevírá se před námi podmanivý svět Fraserova hřebene. Anglánka Claire provozuje svou lékařskou praxi, při které se snaží v tomto primitivním světě uplatnit znalosti moderní medicíny. Na řadu přijdou i pokusy, které tato doba nutně bere jako čarodějnické praktiky. Řeší celou řadu lékařských případů, které jsou zatím ještě smrtelné, a ona je diagnostikuje jen s pomocí primitivního mikroskopu a léčí těmi nejjednoduššími metodami.

Brianna s Rogerem se vyrovnávají s prožitými hanebným praktikami, které poznamenaly jejich vztah, a zdá se, že už dokáží žít poměrně vyrovnaný život. Synek Jemmy už je pěkný rozumbrada a užívá si volnost a bezpečí Fraserova hřebene. Stesk po vymoženostech moderní doby Brianna umanutě kompenzuje ďábelskými experimenty, které by mohly zjednodušit zdejší život. Spolu s Rogerem si často postesknou nad tím, že jejich syn Jemmy nikdy neuvidí výdobytky 20. století, které pro ně oba byly tak samozřejmé.

Nahlédneme i do minulosti vztahující se k Ianovu pobyu u indiánů, která je velmi bolavá.

Jamieho chráněnec Fergus s manželkou Marsali a synkem Germainem mají před sebou velmi těžkou zkoušku.

Osob je v příběhu bezpočet a osudy, které autorka otevírá, jsou nepředvídatelné. I z epizodní postavičky může být po pár stranách postava stěžejní a s velmi důležitým posláním pro zvrat v příběhu. Je až s obdivem, jak se v některých neřešitelných momentech dokáží naši hrdinové s celou situací vypořádat. Přijdou i situace, kdy se nutně musíme o naše oblíbence bát.

Jamie stále opatruje drahokamy, které jsou důležité pro návrat Clair, Brianny a Rogera do budoucnosti, pokud by jim hrozilo nebezpečí této vyhrocené doby. Zůstává ale pořád děsivá nejistota, zda-li malý Jemmy má schopnost cestovat v čase. Vlastní způsob cestování je pro všechny neustále velkou neznámou a mají důkazy, že pro nevyvolené znamená takový pokus smrt. Z předešlých dílů víme, že cestovatelů časem existuje víc. S jedním takovým se Clair setká.

Román je poutavě napsaný a čtivý od první stránky. Oproti předešlému dílu „Hořící kříž“, kdy se autorka zasekla v úvodu a jeden den byl rozepsaný na desítkách a desítkách stránek, tentokrát je příběh svižný už od začátku. Ano, je pravda, že na více než patnácti stech stranách se najdou místa, která by možná žádala o proškrtání. Nemohu si ale pomoct, i pasáže, které nejsou zrovna akční, mě baví. Každá stránka, kterou jsem mohla s hrdiny strávit, byla pro mě zážitkem.

„Ledový dech“ je už šestou knihou v pořadí série „Cizinka“ a určitě je dobré znát předcházející děj. Postavy, které se zde objeví, mají kořeny v předešlých knihách a autorka nejen, že dořeší některé dříve započaté dějové linky, ale posouvá osudy ještě dál. Přijde vysvětlení i některých dříve nakousnutých událostí. Už od čtvrtého dílu „Bubny podzimu“ mají Claire a Jamie před sebou hrozbu smrti při požáru domu. O tom oba ví díky článku nalezenému v budoucnosti. Osudné datum se blíží a oni se připravují historii změnit.

Autorka opět dokázala, že její vypravěčský talent a fantazie nezná hranic. Příběh z 18. století nabízí nekonečné množství osudů, velkou dávku dobrodružství, romantiky a uvěřitelných postav. Kdo četl předcházející díly, tomu netřeba více vysvětlovat, zajisté pokračování příběhu netrpělivě vyhlížel. Všem ostatním vřele doporučuji. Připravte se na pořádnou dávku dobrodružství a svět, kterému naprosto podlehnete.





Děkuji nakladatelství značky Omega za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete zakoupit v knihkupectví Dobrovský.

Komentáře (0)

Přidat komentář