Přátelství v dobách nacismu

recenze

Říše divů (2020) 4 z 5 / a.k
Říše divů

Ava Fischerová nikdy neměla hezký vztah se svou matkou Ilse. Naposledy se s ní viděla před dvanácti lety a ani tehdy, kdy měla Ilse jedinečnou možnost vše odčinit v nové roli babičky, se nic nezměnilo. Dnes je Ilse mrtvá a zůstalo po ní jen několik dopisů, které jsou adresované neznámé ženě Renate Bauerové. Totožnost ženy je další z řady otázek, která se přidala k těm, které zůstaly bez odpovědi. Jako třeba kdo byl Avin otec, nebo proč Ilse nechala ke konci války svou dceru v německém sirotčinci.

Současný Avin život střídá pohled do minulosti. Startovní čárou celého příběhu je Berlín. Ve 30. letech zde poznáváme nerozlučné kamarádky Ilse a Renate, které by si mohly užívat radosti dospívání, kdyby zde už bohužel neprosakovaly temné vlivy hitlerovských zájmů. Děvčata jsou na ulicích svědky prvních protižidovských nenávistných zásahů, které se dále stupňují. Ani jedna s nimi nesouhlasí a jsou ochotny dát svůj názor jasně najevo.

Ve víru vzmáhající se fašistické atmosféry je ohrožené i přátelství obou dívek.

V záplavě románů z 2. světové války jde Říše divů tak trochu proti proudu. Názorně ukazuje na stupňování antisemitismu v řadách obyčejných lidí v předválečném Berlínu, postoje a ideály mladých lidí, kteří jsou nic netušíc zfanatizovány novou ideologií nacismu, či přístup řadových občanů k vyloučené menšině. Příběh dvou kamarádek v pohnuté době je poutavě napsaný a čtete ho se zápalem. Sympatie k postavám se přelévají a nejsou jen černobílé.

Samotná berlínská dějová linka by vydala na samostatný román. Autorka ale pojala knihu velkoryseji. Nezapomeňme tedy na Avin životní příběh. S Ilsinou dcerou Avou se vracíme časem od roku 1989 a vždy v odstupu několika let zpět odkrýváme její osud, abychom dospěli k tragédii, která byla odrazovým můstkem pro těžký životní start v sirotčinci. Avin život byl velmi vysilující, na vše byla sama a stále čekala na nikdy nenaplněné sblížení se svou matkou. I když byl Avin příběh zajímavý, osobně mi nevyhovovalo retrospektivní přeskakování v časové ose, její příběh je vyprávěný pozpátku. Časová linka Ave jde proti sobě s časovou osou příběhu Ilse a Renate.

Kniha je zajímavá, příběh uvěřitelný a čtivý. Bavit bude čtenáře, kteří inklinují k rodinným dramatům i románům z válečného období. Nechte se strhnout osudem jednoho nerozlučného přátelství z dob nacistického šílenství, spolu s ukázkou toho, jak může válka zasáhnout do života dvou generací.

Komentáře (0)

Přidat komentář