Pozor s kým si zahráváte

recenze

Smrtící tajnosti (2019) 5 z 5 / eva3695
Smrtící tajnosti

Je Štědrý večer. Mladá žena se vrací ze své práce. Když přijde ke svému domu, je přepadena a zavražděna. Ráno ji její matka najde na prahu domu, ve zmrzlé kaluži krve. Kdo mohl tento hrůzný čin spáchat v době vánočních svátků? Komu tak ležela v žaludku, že ji musel zabít?
Mladá žena se živila jako burleska a bylo o ní známo, že si začínala románky se ženatými muži a vůbec se s tím netajila. Stalo se jí toto osudným? Nebo si zahrávala s tím nesprávným?
Na místo doráží šéfinspektor detektiv Erika Foster, která je ještě po posledním případu velmi zranitelná. A je právě na ní, aby tuto zapeklitou vraždu vyřešila. Při hledání možného vraha objeví Erika několik nejasností. Dokonce je možné, že tento čin souvisí úplně s jinými případy. Protože v různých tmavých místech přepadá své oběti černě oděná postava s nasazenou plynovou maskou. Jenže jediný rozdíl je, že tentokrát při útoku svou oběť zabil. Podaří se jí vraha najít?



Šestý případ s vyšetřovatelkou Erikou Foster. Myslela jsem, že pomyslnou laťku už nejde víc zvednout. Ale to jsem se hodně spletla. Smrtící tajnosti tu laťku ještě zvedly a ze svého pohledu můžu říct, že se jedná o jeden z nejlepších dílů. Je tedy možné, že můj názor není objektivní, protože já jsem si případy s Erikou hrozně oblíbila a přijde mi každý díl skvělý.
Hlavně mi autorům styl psaní náramně vyhovuje. Protože kniha od knihy se zlepšuje. Používá různé styly psaní – více dějových linek, myšlenky vraha, občas se už v půlce knihy dozvíme, kdo vrah je, a jindy zase ne. Jako třeba v tomto případě. Tentokrát se vraha vůbec nedozvíte, až posledních pár stránek před koncem. Měla jsem svého favorita na vraha třeba od půlky knihy. Nakonec byli dva. A bohužel, autor nám dává taková vodítka, že si myslíte, že jste na to přišli, a jak jste dobrý. Ale to se jste se spletli. Protože ani jeden z mých možných pachatelů to nebyl. A nakonec jsem měla pusu do kořán, kdo za tím vším stojí. Musím říct:„Jako vážně?“ Prostě to bylo super. A nápad s plynovou maskou? Dokonalý.... Protože, vůbec mě nenapadlo, proč ji pachatel má. Jasně, asi aby ho nikdo nepoznal. Ale pravý důvod mě dostal.
Opět se něco dozvíme o Erice a poznáme jejího tchána. Tentokrát nám i více vynikne postava Mossové, která v tomto díle dostane více prostoru k vyšetřování, když se Erika jede postarat o tchána, který skončil v nemocnici. Samozřejmě nebude chybět ani Peterson. Ten mě v tomto díle vážně překvapil. Jen nevím, zda mile nebo nemile. Nějak jsem nevěděla, co si o tom myslet. A byla jsem trochu zklamaná, protože pořád je vidím jako pár s Erikou. No kdo ví, jak to s nimi bude.
Ale přimlouvám se konečně za chlapa pro Eriku!
No abych to shrnula. Je to další skvělý díl z pera Roberta Brynzdy a nebudete litovat, když si knihu přečtete. A kdo miluje Eriku a její tým, tak ani neváhejte a honem si ho běžte přečíst. A já se budu znovu těšit na další případ. Doufám, že bude brzo, protože stále nemám dost a potřebuju víc a víc.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Cosmopolis

Komentáře (0)

Přidat komentář