Procestovali svět v 80 vlacích

recenze

Cesta kolem světa v 80 vlacích (2019) 4 z 5 / eva3695
Cesta kolem světa v 80 vlacích

Monisha se rozhodla, že poté, co procestovala Indii, se vydá na cestu kolem světa. Tentokrát však nebude cestovat sama, ale se svým snoubencem Jemem. A jako dopravní prostředek si zvolila – vlaky. Protože ty jsou ideální na seznamování lidí, a jsou tak akorát rychlé a pohodlné (tedy jak které).
Takže se společně vydávají na 7 měsíční dobrodružnou cestu kolem světa. Během jejich cesty vystřídali 80 vlaků a přes 70 000 km. Projeli se i Transsibiřskou či Transmongolskou magistrálou, nekomfortními lokálními vlaky, ale také luxusním Orient Expresem. Vyrážejí z Londýna a zavedou Vás například do Ruska, Číny, Kanady, Japonska, ale odvážili se i do Severní Koreje…
Monisha popisuje nejen země, které procestuje a vypráví o nich různé zajímavosti a historii, ale také popisuje vlaky a cestující, se kterými se během té doby setkala. Vyměňovali si nejen jídlo, ale i osobní příběhy…



Cesta kolem světa v 80 vlacích je zajímavý cestopis. Já jsem tedy žádný takový nečetla, tak úplně nemůžu hodnotit. Ale přišel mi zajímavý tím, že vlastně vše se odehrává ve vlacích. Monisha hezky popisuje cestu, země, ale i pasažéry, které potkala.
Hodnotí i vlaky, ve kterých jezdí, protože ne vždy to byli nějaké pohodlné a luxusní vlaky. Popisuje, co je hezké na cestování právě vlakem, ale naopak ukazuje i některá úskalí a problémech, které je potkají. Což by někoho naopak mohlo odradit.
Za sebe můžu říct, že mě by to asi nelákalo. Vydat se na takovou dobu pryč a využívat pouze vlaky, protože mě nikdy cestování vlakem nebavilo. Ale klobouk dolů jim oběma, že se na tuto dalekou cestu vydali právě po železnici.
Myslím, že pro někoho, kdo se zajímá o cestování, to bude zajímavé. Mně se to líbilo, jen mě mrzelo, že některé popisy byli velmi strohé. A naopak některé pasáže byli zdlouhavé až nudné. To je však můj názor.
Bylo to však zajímavé a poučné. Najdete v knize pár fotografií, i když těch by tam mohlo být malinko víc. A co mi tam chybělo úplně, je mapa jejich trasy. Ráda bych se podívala, kudy přesně jeli, protože zeměpis nikdy nebyl můj oblíbenec.
Ale věřím, že někoho toto vlakové putování přesvědčí k tomu, aby se i on vydal na takové dobrodružství jako právě Monisha s Jemem.

Za knihu děkuji nakladatelství Mladá Fronta.

Komentáře (0)

Přidat komentář