Pozor, kouše!

recenze

Tesáky (2021) 3 z 5 / simona8126
Tesáky

Nakladatelství CooBoo vydalo 15. února 2021 útlou komiksovou knížečku Tesáky, která zachycuje úryvky z běžného života bizarního zamilovaného páru – upírky Elsie a vlkodlaka Jimmyho. Autorkou jejich všedních, a zároveň neobvyklých příhod je Sarah Andersenová, tvůrkyně ikonických komiksů Sarah's Scribbles (v češtině vyšly s podtituly Dospělost je mýtus, Ubulená hromádka štěstí a Kočky útočí). Také ilustrovala YA fantasy komiks Mezi světy od Andyho Weira.

Elsie je tři sta let stará upírka, která však za celý svůj dlouhý život nenašla spřízněnou duši. To se konečně změní jedné noci v baru, kde potká Jimmyho, okouzlujícího vlkodlaka s jízlivým smyslem pro humor a zálibou v běhání při měsíčku. Společně se dívají na horory, čtou strašidelné knihy (třeba Interview s upírem) a užívají si večeře bez česneku (když tedy Jimmy náhodou nezapomene a omylem si nějaký česnek nedá. Pak by ho Elsie rozhodně neměla líbat...). Jejich svérázný životní styl a strašidelný apetit se kupodivu báječně doplňují. Přestože se od sebe nemohou více lišit, dokonale se k sobě hodí.

Než se pustíte do četby samotné knížky, věnujte určitě pozornost výše uvedené anotaci, kterou samozřejmě naleznete také na zadní straně knihy. Bez její znalosti byste možná mohli trochu tápat, když vás autorka zničehonic uvrhne do nějakého baru bez jakýchkoli doprovodných informací o tom, kde jsme, s kým tam jsme a proč. Prostě je tu nějaká slečna, zřejmě upírka, a nějaký týpek, asi vlkodlak. To se nedozvíte hned, ale spíše postupně z jejich společných prožitků.

V případě Tesáků se bohužel nedá mluvit o souvislém příběhu, jenž mi vlastně velice scházel. Potřebovala bych jednotlivé scénky více propojit, dozvědět se o hlavních hrdinech něco bližšího, hlouběji k nim proniknout. Ale dostalo se mi skutečně jen několika humorných útržků ze života na téma „úskalí a výhody randění upírky s vlkodlakem“. Než se nadějete, budete mít tuhle drobnou brožurku přečtenou. Sbližování Elsie a Jimmyho je bezpochyby roztomilé, navzdory nadpřirozeným prvkům dostatečně moderní a poutavé i pro současné mladé čtenáře, morbidní i povzbudivé a veselé současně. Těch komiksových stripů se vám ale dostane zoufale málo. Ani ne během hodinky je prolistujete, zasmějete se a máte hotovo. Člověk si pak skoro říká, že za vynaložené peníze by čekal něco víc, rozhodně alespoň více stránek a více originálních příhod.

Originalita a nepředvídatelnost Tesákům poněkud schází. Jimmy se většinu času chová jako pes – honí se za veverkami a pošťáka podezírá z nekalostí, navíc nesnáší stříbro. Když si chce se svou holkou udělat selfie, Elsie není na fotce vidět – nelze spatřit dokonce ani její oblečení (str. 50), přestože když se Elsie dívá do zrcadla, ona sama se v něm neodráží, ale její oblečení ano (str. 14). To je přinejmenším zarážející. Elsie navíc miluje krev, nemůže chodit na slunce a spí v rakvi. Najdete zde zkrátka všechna představitelná klišé. Čas od času se vyskytne obrázek, jenž přece jen překvapí a upřímně pobaví, ovšem stejně tak se občas objeví stripy, jejichž smysl nechápu, anebo jsou naopak nudné a banální.

Tesáky považuji za poměrně nevyváženou knížečku, jež by určitě snesla více propracovanosti, co se týče děje i humoru. Je to zkrátka sbírka sebraných stripů. Po výtvarné a emotivní stránce jsou nicméně roztomilé a ke chvíli relaxace se nepochybně hodí. Pokud máte chuť nakouknout do milostného života upírky a vlkodlaka v moderní společnosti, která se tváří, jako by si jich vlastně vůbec nevšímala, je tenhle grafický „román“ přesně pro vás.

Kdybych mohla, dala bych hodnocení 3,5 * – tři hvězdičky se mi zdají málo, ale čtyři už by byly moc.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a společnosti Albatros Media.

Komentáře (0)

Přidat komentář