Povedený horůrek

recenze

Záhada panství Bainbridge (2021) 5 z 5 / a.k
Záhada panství Bainbridge

Novomanželské štěstí pětatřicetileté Elsie se změnilo v drásající noční můru. Milovaný Rupert zemřel a Elsie se musí postarat o venkovské sídlo a vypořádat se s rodinným dědictvím a s dítětem, které se jí má narodit. Vdova opouští Londýn a odjíždí na zbídačené panství Bainbridge do Fayfordu, kde ji v přijímacím salonku už čeká rakev s manželem. Panství je opuštěné, budova zchátralá a ani zbytek dřívějšího služebnictva není nikterak přívětivý. Najmout nové pracovní síly bude nadlidský úkol, každý se tomuto místu zdaleka vyhýbá, protože má ještě na paměti nález lidských kostí zakopaných v zahradě.

Elsie se necítí v rodinném sídle dobře, je nešťastná a opuštěná. Při průzkumu rozsáhlého panského domu objeví v podkrovní místnosti zvláštní dřevěné figuríny. Ty by jí mohly být společníky v těchto neutěšených chvílích. Frustraci ze své neřešitelné situace posilují zvláštní a nevysvětlitelné úkazy, ze kterých až běhá mráz po zádech.

Venkovské sídlo má svou temnou historii, která se čtenáři otevírá v druhé dějové lince. V té se čtenář přesune o dvě století dříve, do roku 1635. Čeká tu pozoruhodný příběh o životě obyvatel významného panství, které se připravuje na příjezd krále Karla I. Stuarta. Ten se rozhodl zde přenocovat se svou paní při letní cestě po království.

Třetí dějové vlákno se odehrává v ústavu pro duševně choré. Zde se už přes rok zdržuje paní Bainbridgeová, která přežila požár svého panství, na který si nemůže vzpomenout. Mladý lékař Shepherd se snaží přimět svou pacientku, aby si vzpomněla na události, kterých byla svědkem. Byl pověřen ústavem a policií, aby napsal posudek, který by pro Elsie mohl znamenat rozsudek smrti. Záleží jen na ní, jestli si vzpomene, co se na panství skutečně stalo.

Autorka si ve svém gotickém románu připravila půdu pro děsivý příběh, který si pohraje s vaší představivostí. Prostředí nepřívětivého viktoriánského sídla skrývá svá tajemství, strach nahánějící mramorové busty na chodbách, nebo třeba strašidelné zvuky rozléhající se po nocích vytváří tu správnou strašidelnou atmosféru. Celým příběhem se line něco zlého, plíživého a pohlcujícího, něco co rádo pozoruje a hledá si svou další oběť.

Zápletka je povedená a dokáže čtenáře nadchnout. Přestože se v příběhu střídají tři časové linky, lehce se v nich zorientujete. Nejvíce prostoru dostává mladá vdova Elsie, ale klíč celé záhady je skrytý v hluboké minulosti. Také psychologie postav je výborně napsaná, s patrným a uvěřitelným vývojem. Čtenáři duchařských příběhů by si neměli nechat tento titul utéct. Čeká vás vtíravý pocit, že vás něco zlého sleduje.

Komentáře (0)

Přidat komentář