Posledních 24 hodin

recenze

Oba na konci zemřou (2018) / MilenneWaver
Oba na konci zemřou

Když vám zavolá hodina smrti, je jedno, jestli jste zdraví jako rybička nebo nemocní. Víte, že před sebou máte poslední den života a na ničem jiném nezáleží. Ve stejný den, pár desítek minut po sobě, obdrželi onen konečný telefonát dva kluci, kteří se nikdy předtím nestřetli. Mateo byl vždy spíše samotář a nikdy ho nebavil život mimo jeho vlastní ulitu. Rufus oproti tomu prožil těžký život, plný zklamání, ale i radosti. Oba ale svede dohromady osud právě v jejich osudný den, kdy jim zbývá několik posledních hodin, aby spolu mohli prožít, co nejvíce jen půjde.

Adam Silvera je jeden ze spisovatelů, kterého svět miluje a po dočtení Oba na konci zemřou, musím říct, že oprávněně. Doporučuji si ke knize připravit i pár balíčků kapesníků, protože z toho, co pro čtenáře autor připravil, se jen tak nedostanete.

Kniha se primárně točí okolo již dvou zmíněných hrdinů - Matea a Rufuse. Oba jsou jako dokonalé protiklady. Zatímco Rufus rád riskuje a užívá si život všemi smysly, Mateo je tišší, bojí se mnoha věcí, ale přesto má neobyčejně velké a hodné srdce.
Mimo nich se můžete čekat ještě na několik dalších zajímavých postav, počínaje Pluťáky, což je skupinka Rufusových přátel, které si zkrátka zamilujete.

Nejlepší věcí na knize je jednoznačně její myšlenka, která dává čtenáři šanci se podívat na to, jak by svět vypadal, kdyby hodina smrti skutečně existovala. Věřte mi, že jakmile knihu dočtete, zanechá to ve vás tak silný dojem, že na ni jen tak nezapomenete. Rozhodně budete mít o čem přemýšlet.

Děj se dělí na tři části, z nichž ne všechny jsou vyprávěné pohledem Matea nebo Rufuse. Občas autor přihodí i krátký pohled jiné osoby, která zdánlivě s jejich příběhem nemá, co dočinění, ale opak je pravdou. Ve skutečnosti se jedná o opravdu dobře vymyšlené detaily, které hlavní dějovou linku doplňují a vynechávat je by byla velká škoda.

Co je na knize originální je, že se odehrává během necelého dne, což u mnohých knih zkrátka nenajdete. Zatímco v knize Slunce je také hvězda mi tohle nevyhovovalo, k Oba na konci zemřou to zkrátka sedí. A pokud se bojíte, že bude děj nudný? Spíš naopak! Jeden by se až divil, kolik věcí se dá za jeden den stihnout.

Způsob jakým autor píše mi perfektně vyhovoval. Píše jednoduchým způsobem, ale i přesto dokáže z jednoduchých scén udělat něco naprosto kouzelného. Když čtete, doslova vidíte jednotlivé scény ve svojí hlavě. A o čtivosti ani nemluvím. Nebyl okamžik, kdy by se mi kniha nečetla dobře nebo bych znuděně přeskakovala různé pasáže. Hodně tomu pomáhaly i emotivní scény, které se vám zkrátka vryjí do srdce.

Knihu Oba na konci zemřou jsem si zamilovala od začátku až do konce. Ráda ji doporučím všem čtenářům, kteří hledají silné čtení, plné emocí a věcí k zamyšlení.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a Albatros Media.

Komentáře (0)