Penezokazi na Velké Moravě

recenze

Případ nitravské mince (2014) 4 z 5 / davidurban1973
Případ nitravské mince

V nedávné době jsem četl několik zajímavých historických detektivek zahraničních autorů z období starověkého Říma, Egypta a dále objevil ctive kousky z Českých zemi od známého českého historika Vondrušky.
Jelikoz jsem si všiml ze s historickými detektivkami se roztrhl pytel a jsou mezi lidmi populární, prošel jsem si knihkupectví a narazil na historické detektivky z Velkomoravske říše od pana Češky. Vzal jsem první na kterou jsem narazil, tuto, a začetl se do ni.

Příběh pojednává o patrani hlavního hrdiny knížete Slavomira a jeho pomocníka vikinga Erika po zlocincich, kteří zřejmě na Moravě vyrábí falešné franské stříbrné mince. O pomoc je požádá jeden z vládců franské říše Karloman a král Velkomoravské říše samozřejmě souhlasí, protože tím si zajistí i budoucí spolupráci franského krále.
Dvojice starověkých detektivů se vydává do Nitravy, aby tam doprovodila slavné slovanské věrozvěsty Cyrila a Metoděje. Čistou náhodou jsou po cestě svědky přepadení kupeckeho vozu a narazí na první stopu k penezokazum. Hrdinové vyrazí po stopě, ale Víc nebudu prozrazovat.

Kniha je psaná ctive a poutave. Pouze se mi zda, ze autor není tak zkušený spisovatel jako třeba Vondruška. Dost často zbytečně opakuje různá slovní spojení a v podstatě tak jen natahuje délku textu.

Autor použil v příběhu skutecne postavy a zasadil je do uveritelneho příběhu. Jelikož jsem nečetl první díl, tak netuším proč má moravský knize za kamaráda vikinga, takže na to budu muset kouknout. Erik je pro Slavomira jen takový doplnovac dedukci, jinak vesměs vše už vymysli jeho pan a přítel Slavomír. Je to taková starověká dvojka Holmes a Watson :)
Z hlediska logiky je uvěřitelné, ze by v té době takto případ vyšetřovali. Samozřejmě často hrdinům pomůže velká náhoda...ale proč ne.

Knihu rozhodne fandum historické krimi z českých zemi doporučuji. Je to oddechova četba a člověka obohatí i informacemi z historie naši země, kdy autor na závěr vysvětluje odkud čerpal, co je pravdivé a co jeho smyslenka, což chvalim.

Komentáře (0)